Quantcast
Channel: הגרגרנית
Viewing all 234 articles
Browse latest View live

טאיזו, לאכול כמו קיסרים

$
0
0

כשאנחנו מאוד אוהבים לאכול משהו, אנחנו כנראה צריכים לקבל אותו בשלשות, ברביעיות, בחמישיות. בכלל, אם יש טרנד, הוא סוחף את כל הארץ. ייחודיות? בידול? תודה, אבל לא בשבילנו. זוכרים את תקופת הפרוזן יוגורט? ואח"כ, את הגופרה הבלגית? ומה עם ה"מוקרם" הרבה לפני כן? בשנים האחרונות, גל של סושיות מציף את הארץ. העיקר להיות "אין", במקום הנכון ובזמן הנכון.

עכשיו אנחנו ללא ספק בתקופה האסיאתית של חיינו: מזל שאני מאוד מחבבת את הז'אנר, קצת פחות את המתקפה. "האנוי" הפאן-אסיאתית המקסימה והצעירה, "אנג סו" של האחים ירזין, עם המחשבה העיצובית והקולינרית על אוכל רחוב סינגפורי, "טייגר לילי" התאילנדית הנחמדה (שוב אוכל רחוב). את "בית תאילנדי" אני מתקשה קצת להוסיף לרשימה, כי לא מדובר פה בחלק מהגל, אלא במוסד מבוסס וותיק (שאגב, אני מאוד מאוד אוהבת).

פתיחתה של "Taizu" לוותה בהרבה מאוד באזז, לא רק בעניין הצד הקולינרי שלה. ראשית, שמונה מיליון דולרים הושקעו בעיצוב המסעדה (כך אומרים). וזה באמת אחד ההיי-ליטס של המקום, למרות הכניסה הלא מרנינה דרך המגדל של בנק הפועלים. האדריכל פיצו קדם ומעצבות הפנים סיגל ברנוביץ וגלי אמית יצרו חלל שלא ניתן להתעלם ממנו – מחיצות עץ יפיפיות בין החלק של הלאונג' לזה של שולחנות הישיבה, עבודות אמנות על הקירות (ראו עוד בשוונץ), ארון יין עם זכוכית צבעונית ונברשות יפיפיות משתלשלות מהתקרה. הכי משמח – חלון בין חלל הסעודה לבין המטבח, דרכו ניתן לראות ולשמוע את ההתרחשות האמיתית. לנו היה שולחן בדיוק ממול. מזלנו!

שנית, הושקעה עבודה מקצועית של מחקר ולימוד במזרח הרחוק – השף יובל בן נריה והסו-שפים שלו אלי שטיין ודור אבן היו בסין, קמבודיה, ויטנאם, תאילנד והודו, ספגו טעמים, ריחות והשראה, כדי ליצור תפריט עם אדפטציה מקומית. הם קוראים לזה "AsiaTerranean Kitchen" (חיבור של אסיה והמזרח התיכון). היינו ארבעה רעבים עם רמת ציפיות גבוהה עד לשמיים (ככה זה עם באזזים). התפריט מחולק ל-5 קבוצות, מתוכן ניסינו לדגום כמה שיותר. הנה מה שהזמנו:

פתחנו בלחמניות מאודות עם צ'אטני עגבניות ויוגורט. הלחמניות הללו הוזמנו שוב במהלך הארוחה כי היו טעימות, רכות ומתמסרות. יכולתי לאכול רק אותן כל הערב, אבל זה היה בזבוז, נכון?

סשימי ילוטייל בציר טונה, למון גראס, שאלוטס מקורמלים, אורז יסמין קלוי עם עלי בזיליקום סגולים וירוקים ופלפל צ'ילי אדום היה סשימי מהסוג העדין. אני אוהבת את השילוב של דג עם בזיליקום.

הר גאו – דים סאם במילוי בלק טייגר שרימפס קצוץ, על מצע חזרת לבנה מגוררת, מוגש עם רוטב על בסיס חומץ אורז שחור. הנה משהו מרגש – מדובר באחת המנות שהיו לנו יותר טעימות בארוחה. לא התאפקנו והזמנו ממנה פעמיים.
צילום: "הגרגרנית"

 ירקות סיניים – פאק צ'וי, למון גראס ופטריות אויסטר ושי-מג'י ברוטב פטריות – מנה המוגשת חמימה.

 ברוסקטה עם כבד עגל חלב, גראם מסאלה, תרד תאילנדי ואיולי שמנת חמוצה – הנה המנה המנצחת של הערב! האמת, לא הבנתי למה הזמנו אותה בהתחלה. איטליה במזרח? – נראה כאילו היא לא בדיוק שייכת לתפריט האסיאתי. אל תפסידו אותה – מדובר במאסט. אם מדברים על ריגושים, זה ה-דבר!

תמנון מעושן – פרוסות ורגליים של תמנון, מוגשות עם אטריות רחבות, בוטנים קלויים, בזיליקום, מנטה וויניגרט פלפל לבן.
צילום: "הגרגרנית"

 מרק סרטנים צח עם וונטון שרימפס וסרטנים. מוגש עם תוספות של ברוסקטה קלויה עם חמאת סרטנים, שיני שום קונפי, כוסברה, בצל ירוק ופלפל צ'ילי ופלחי לימון. גם מנה נהדרת ומעודנת, לאוהבי המרקים האסיאתיים, אותה מרכיבים לפי הטעם, עם הרבה עשבי תיבול.

סינטה לבן ברוטב קשיו מקורמלים, חומץ תפוחים, קוביות סלרי וחמשת התבלינים (תבלין סיני) – למי שחייב לאכול בשר כשהוא יוצא לארוחת ערב.

רוק שרימפס – כדורי שרימפס בטמפורה, על מצע יוגורט טילקוט, אפונה וקשיו מקורמלים. טעימה בניחוחות הודים (בקינוח תגיע עוד אחת).

צילום: "הגרגרנית"

לקינוחים הגענו שבעים אך לא מפוצצים. זה אחד הדברים הנחמדים אחרי ארוחה אסיאתית – אתה לא מרגיש כובד בקיבה, מבשר, בצקים או רטבים מבוססי שמנת. החדשות הפחות טובות – לא נהניתי מהקינוחים. באסה לכתוב את זה, כמו שהיה באסה לאכול את זה: סברינה אוורירית עם גלידה קוקוס בתוספת מרמלדה של חבושים על סירופ עם בוטנים מקומלים (אולי הנחמדה מביניהם), גולאב ג'מון, עם גלידת זעפרן וטוויל עם שומשום שחור וקינוח טפיוקה וחלב קוקוס, עם מלון, וכופתאות מקמח טפיוקה וקקאו. התגעגעתי לטפיוקה של "בית תאילנדי".

לאורך הארוחה נהנינו מאוד מסאקה איפון מצוין ובירה אלכסנדר טאיזו, בירה פירותית שרקחו במבשלת אלכסדר במיוחד למסעדה.

סה"כ חשבון – 1,088 ש"ח ל-4 אנשים, כולל שתיה (לא כולל טיפ), ששמחנו מאוד לשלם. היה שווה!

טאיזו, מגדל לוינשטיין (הכניסה דרך הלובי), דרך בגין 23, תל אביב. טלפון: 03-5225005 (בדיוק היום נפתחה גם לארוחות צהריים)

השוונץ:

  • למי שלא הספיק לחפש בינתיים בויקיפדיה מה זה "טאיזו", אספר שמילולית מדובר ב"אבות הגדולים", כלומר השושלת הקיסרית. תמיד רצוי לשאוף גבוה.
  • "חיבור בין אמנות וקהילה הוא אחד ממטרות העל אשר מסעדת טייזו שואפת להגשים", כך היה כתוב בחוברת שליוותה את התערוכה המתקיימת בימים אלה במסעדה.  Y.A.S.P ) Young Artist Sponsorship Project) הוא מיזם שמטרתו לתמוך בקהילת האמנים הצעירים בישראל ולקדם את עבודותיהם. על קיר המסעדה מוצגת יצירת אמנות ייחודית שגם תועמד למכירה, אשר תתחלף כל כמה חודשים ותלווה בקטלוג עם עבודותיו של האמן המוצג. רעיון מקסים באמת. הייתי שמחה לראות חיבור דומה גם עם השכנים מהצד האחורי של חצר המסעדה, אשר כבר קראתי שהם מרגישים מתוסכלים על שלקחו חלק מהחצר הציבורית שהיתה שם לטובת המסעדה.


שבועות של ממולאים עם גבינה

$
0
0

אני מאוד אוהבת את חג השבועות. יש בחג הזה משהו כל כך רומנטי ואני הלא סאקר של רומנטיות. אפילו השמות של החג – חג הביכורים או חג הקציר, מרמזים על תקופה שאיננה עוד, כי איזה ביכורים נביא היום בעידן הדיגיטלי? ומה נקצור בסופרמרקט? מי מניח עוד זר על הראש, עשוי פרחי ציפורן וגיבסנית? ומי יודע מה זה "טנא"?

נכון, עכשיו מאוד טרנדי להשמיץ את החלב ומוצריו, גם בריאותית וגם כלכלית (מלחמת הקוטג'! מי היה מאמין?), אבל בתור מי שגדלה בבית פריק למוצרי חלב וכמי שגם ילדיה הם כאלה, ברורה חיבתי לחג. עוד כמה שנים של חינוך צרפתי גם משאירות את חותמן והוסיפו לכל זה את הגבינות הנהדרות המיוצרות בארץ. הובסתי (בהנאה רבה).

הנה מנה קצת פחות שגרתית וקלה להכנה. מנה מפתיעה בפה בגלל שילוב הטעמים: מלוח, חמצמץ, פיקנטי. לכבוד שבועות הממולאים יהיו עם גבינה. עלי הסלק מתאימים מאוד, שכן הם הופכים משיים כאשר הם רכים. הכי כיף – כשהגבינה מותכת והחוטים נמשכים ממנה כשנותנים נגיסה. עוד כמה זכרונות ילדות בביס אחד.

עלי סלק ממולאים במוצרלה

החומרים

  • 8 עלי סלק אדומים (למעשה, העלים ירוקים, רק העורקים שלהם אדומים). אפשר להשתמש גם בעלי מנגולד צעירים, בעלי העורקים הלבנים (אותה משפחה)
  • מים רותחים
  • 150-200 גרם גליל מוצרלה קשה
  • 8 זיתי קלמטה, ללא גלעין, חצויים
  • אורגנו
  • צ'ילי פלייקס
  • מלח גס
  • 2-3 כפות שמן זית

אופן ההכנה

  1. שטפו את עלי הסלק, פרשו אותם על גבי קרש החיתוך ובאמצעות סכין הורידו את הגבעול מהעלה ע"י חיתוך רוחב.
  2. הניחו את העלים בקערה ושפכו עליהם מים רותחים. השאירו 2-3 דקות, להתרככות. סננו את המים ויבשו בזהירות במגבת נייר.
  3. חתכו את גליל המוצרלה לרוחבו, לקבלת שני עיגולים צרים יותר וכל עיגול חתכו באמצע לחצי עיגול ושוב, לרבע עיגול.
  4. פרשו עלה סלק, כשהחלק היפה והמבריק פונה כלפי מטה. הניחו מעל פרוסת מוצרלה וחצאי זיתים.
  5. תבלו מעל במעט אורגנו, צ'ילי פלייקס ומעט מלח.
  6. קפלו את עלה הסלק מעל כל הכבודה הזו, החלק הקרוב אליכם מעל, ואז שני הצדדים פנימה וגלגלו, כך שקצה העלה יתקפל פנימה.
  7. הניחו את עלה הסלק הממולא, כאשר החלק המקופל פונה כלפי מטה, על תבנית מכוסה בנייר אפיה. חזרו על העניין עם שאר עלי הסלק.
  8. פזרו מעל עוד מעט גרגרי מלח גס ומעל הכל, זרזפו שמן זית.
  9. הכניסו את התבנית לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לכ-10 דקות, עד אשר אפשר לחוש באצבע שהגבינה רכה ונמסה בתוך לעלה.
  10. הוציאו ואכלו כשהממולאים הקטנים האלה עוד חמים, אפשר פשוט כך או על פרוסת לחם קלוי.

בתיאבון!

השוונץ:

השיר הכי הכי נוסטלגי ומלא געגועים לביכורי קציר חיטים ולימים שהיו ולא יחזרו שוב: 

מחפשים עוד רעיונות לחג? הנה כמה מתכונים שפורסמו בבלוג ומכילים מוצרי חלב כמרכיב עיקרי:


האמת, בריא זה טעים!

$
0
0

לקראת כנס "אוכלים בריא 5", כנס העוסק בתזונה ובבישול בריא, הגיעו למטבח הפרטי שלי, שתי נשים שערכו בו מטאמורפוזה. ראשית דבר, הניחו על השיש את מכשיר הפלא, ההוא שאני חולמת שיום אחד יהיה שלי – VitaMix, סופר-בלנדר שטוחן וכותש בקלילות גם את המזונות הקשים ביותר. מי שמחפש לקנות לי מתנה, הנה רעיון. רק אומרת…

צילום: "הגרגרנית"

אומינה קדמי וקארונה ירון הן שתי נשים מרשימות, אשר חיו כמה שנים בקוסטה ריקה, בכפר אקולוגי ורוחני והביאו איתן משם רעיונות של בריאות הוליסטית וטיפול בגוף באמצעות אכילת מזונות על (Super Food), מזונות "חיים" (Raw Food), טבעונות, ניקוי גוף, יוגה, תרופות מן הצומח ועוד. תוך כדי שיחה ובישול יחד, צצו גם חומרי גלם ומוצרים מיוחדים.

צילום: "הגרגרנית"

פתחנו את הבוקר בשייק ירוק של מזונות על, אשר מעניק אנרגיה לגוף. הבסיס של השייק הוא פירות – תפוחים, אגסים, בננות ועלים ירוקים "חיים" – תרד, כוסברה, נבטים, נענע, קייל, מנגולד, פטרוזיליה. העלים הטחונים בבלנדר עוזרים לפעולת המעיים ולאיזון חומציות הקיבה. לכל הטוב הזה מוסיפים זרעי צ'יה, העשירים בחלבון ובאומגה 3, שמן המפ (ראו למטה, בשוונץ) המונע דלקות, אבקת מורינגה (ברזל, ויטמין C), שמן קוקוס (אנטי בקטריאלי), אבקה מאצת ספירולינה, שהיא מולטי-ויטמין וסופר-פוד ואבקת מאקה מהשורש הפרואני (ברזל). כששותים את השייק מרגישים את עושר הטעמים – ארוחת בוקר מלאה!

אומינה טוענת שאנשים חוששים מקניה של חומרי הגלם האלה בגלל מחירם היקר, אבל למעשה, אם עושים חישוב פשוט מגלים שלא כך הדבר, מכיוון שבכל פעם משתמשים בכמות קטנה בלבד. וכל כך הרבה בריאות!

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

אנשים טועים לחשוב שאוכל בריא אינו יכול להיות מתוק. אומינה וקארונה הוכיחו לי אחרת, למשל עם כדורי הספירולינה. מדובר באצה המגיעה במרקם של אבקה טחונה דק בירוק עז. בזכות היותה עשירה בחומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים היא מעלה את יכולת הספיגה של מערכת העיכול, עוזרת בריפוי מחלות, בהחלמה של פצעים וכוויות ובהקלה במצבי לחץ ומתח. אצה קטנה, הצלחות גדולות! הנה לכם מתכון למנה שהיא פצצת אנרגיה:

כדורי ספירולינה

  • 1 כוס שקדים טבעים בקליפה
  • 1/2 כוס שבבי קקאו (Cocoa Nibs)
  • 2 כפות אבקת ספירולינה
  • 4-5 תמרים מיובשים
  • גרידה ומיץ מתפוז אחד
  • מעט זרעי שומשום

אופן ההכנה

  1. טחנו הכל במעבד מזון. חשוב להגיע למרקם רך, אך לא נוזלי. טעמו ואזנו טעמים על ידי הוספה מהמרכיבים.
  2. שימו במקרר לשעה, להתגבשות.
  3. הכינו כדורים קטנים בידיים מהעיסה ואחסנו בקופסה. בכל פעם שאתם מרגישים בירידת אנרגיה, קחו כדור כזה. עושה פלאים!

בתיאבון!

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

כאוהבת שוקולד מושבעת, שמחתי לשמוע שקארונה מייבאת לארץ פולי קקאו, חמאת קקאו ושבבים, ללא תוספים וללא עיבוד מיותר (גם אתם יכולים לקנותישירות ממנה). הכנו יחד משקה "קקאו בליס", על בסיס שבבי קקאו ו"חלב" קאשיו (מחית מאגוזי קאשיו ומים) וגם פרליני שוקולד, מעיסת קקאו וחמאת קקאו, ללא סוכר. אכן, אושר גדול. הבנות צחקו כשהכרזתי בכל פעם "האמת, זה טעים!".

נכון, חלק מהחומרים שהוזכרו אינם מקומיים, אבל גם בישראל יש הרבה מזונות מצוינים לגופנו, בנוסף לירקות, לפירות, לדגנים ולקטניות: כורכום, סומאק, זיתים, רימונים, שמן זית, סילאן, תמרים, שקדים, חרובים. שינוי הוא תהליך. אני משתדלת לאחר כל מפגש אישי כזה או הרצאה על תזונה נכונה, לאמץ לעצמי עוד חומר גלם או שיטת בישול, אשר עושים חסד עם הגוף ומזינים אותו. והכי חשוב, שהנושא של תזונה נכונה ינחה אותי בבחירת המאכלים שאני אוכלת או מכינה למשפחתי.

השוונץ:

  • אם הצלחתי לסקרן אתכם, אתם מוזמנים לסדנת הבישול של אומינה וקארונה בכנס "אוכלים בריא 5 ", ביום חמישי 30/5. תוכלו ללמוד עוד על מזונות העל וכיצד מכינים מהם את המנות שהזכרתי וגם לטעום מהן. בכלל, שווה להגיע לכנס וללמוד איך עוד אפשר להזין את גופנו במזון יותר בריא ופחות מעובד.
  • קיבלתי לנסות שמן המפ (Hemp Oil) עוד לפני שפגשתי את אומינה וקארונה, אבל לא העזתי לפתוח אותו. קיבלתי רגליים קרות… שמן המפ מיוצר מזרעי צמח הקנאביס! אל דאגה – הוא מאושר לשימוש בארץ ואין כאן שום אלמנט של סמים או התמכרות. חוץ מהתמכרות לטעמו הטוב. יחד איתן טעמתי את השמן ומאז הוא נכנס לסלטים שלי ובגדול. לשמן טעם אגוזי נפלא ובהיותו ספק של אומגה 3, אומגה 6 ושל חומצות שומן חיוניות לגופנו, הוא נחשב לאחד ממזונות העל (תורם לכולסטרול הטוב). משתמשים בו לתיבול ולא לטיגון, שכן נקודת העישון שלו נמוכה. חשוב שיהיה בכבישה קרה וכמובן יאוחסן בבקבוק כהה, לשמירה מפני התחמצנות. כדאי לכם לנסות – להשיג בחנויות טבע.

לאכול כמו בתאילנד

$
0
0

עדי עליה מהבלוג "סאנוק" הגיעה לחופשה מתאילנד (מצחיק לכתוב את זה כך ולא להיפך) והעבירה סדנאות בישול תאילנדיות "אמיתיות". איזה כיף שגם אני השתתפתי באחת הסדנאות האלו! עדי חיה מזה שמונה שנים בתאילנד (דווקא לא בבנקוק) ונושמת את הקולינאריה התאילנדית מקרוב. ספר הבישול שלה כבר מוכתם אצלי כהלכה. אז במה שונה הסדנה מבישול מתוך הספר? ראשית, מכירים את האדם שמאחורי הספר – זה תמיד מעניין! שנית, לומדים טכניקות בישול חדשות, כמו למשל, צורת חיתוך הירקות התאילנדית (בטריזים ולא בפרוסות) או הבשר והדגים (בפרוסות, כולל חיתוך העצמות). אבל בינינו, הכי חשוב – האוכל שהיה בסדנה היה טעים בטירוף!

אז מה היה לנו שם? למעשה, אכלנו שתי ארוחות מלאות. בראשונה, היו סלט סום-טם, סלט הפפאיה הירוקה המפורסם של תאילנד, מרק טום-יאם, מרק נפלא עם ירקות ודגים (אפשר גם עוף או בשר).וכמובן – אורז, אותו אוכלים עם כל מנה "רטובה" (כן, גם עם סלט). לארוחה השניה הכנו יחד קארי ירוק עם חתיכות עוף, עוף מוקפץ עם פלפלים אדומים ואגוזי קאשיו ופאק-בונג (Pak boong) סוג של ירק עלים תאילנדי דמוי תרד, מוקפץ בווק עם שום וצ'ילי. וכמובן, אורז.

בעניין האורז, אגב, מומלץ אורז יסמין, אותו מכינים תפל (בלי מלח בכלל), מכיוון שאת כל הטעמים הוא מקבל מהרוטב של המנות אותן הוא מלווה. אפשר גם אורז פרסי של סוגת, כיוון שהוא מיובא מתאילנד, כך שאתם ממש אוכלים אורז תאילנדי… האורז משמש גם כ"בולם זעזועים" לבלוטות הטעם שלכם, במקרה של חריפות עזה של המנה. 2 כוסות מים על כוס אורז, מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים רבע שעה על אש נמוכה. סוגרים את האש ומשאירים עם מכסה.

ממש קשה היה לבחור באיזה מתכון לשתף, אבל אני חושבת שהפור נפל על סלט הפפאיה, משום שהוא מאוד טעים וגם מתאים כל כך לקיץ הישראלי. שילוב הטעמים במנה פשוט נפלא – החמיצות העדינה מהליים, המתיקות מסוכר הדקלים, החריפות מהצ'ילי והמליחות מרוטב הדגים. סחרור טעמים בכל ביס! דרך אגב, ברוח הימים, הסלט יכול להיות טבעוני, בהחלפה של רוטב הדגים למלח.

יש כל מיני מקומות שבהם ניתן להשיג פרודוקטים תאילנדים. ראשית, אם אתם גרים באזור שבו עובדים פועלים תאילנדים, סביר להניח שבמכולת או בצרכניה תמצאו מה שאתם צריכים. אבל אם כמוני, גם אתם גרים בעיר הגדולה, תוכלו תמיד לגשת לסניף של "טיב טעם" או לחנות "מזרח-מערב". את הירקות המיוחדים תוכלו לקנות בבסטה אשר נמצאת אוף-שוק הכרמל, ברח' יום טוב 10 (לפעמים אפשר למצוא גם ברחוב הראשי של הכרמל עצמו). פפאיות ירוקות אפשר למצוא לפעמים גם בשוק האיכרים (בדוכן של שלמה אברבנאל). בכל מקרה, חשוב לזכור שהפפאיה צריכה להיות ירוקה לא רק מבחוץ, אלא גם מבפנים…

הנה המתכון של עדי, עם כמה הבהרות והערות שלי, למי שאינו מורגל להכין סלט כזה כל יום. עדי אומרת שהאוכל התאילנדי יכול להיות מהיר להכנה, אלא שצריך להקפיד על כך שכל המרכיבים יהיו מוכנים לשימוש בטרם מתחילים לבשל. לא בדרך החפיף הישראלית, שהכל עושים "על הדרך". כדי להכין את הז'וליינים היפים של הפפאיה והגזר מומלץ שיהיה לכם מכשיר שעושה ז'וליינים. מדובר בסוג של קולפן עם סכין משוננת, אשר יוצרת את ה"גפרורים" הללו. בלעדיו, תיאלצו לעבוד קשה עם הסכין… בעניין סוכר הדקלים – מומלץ לקנות אותו בצורתו המוצקה, אז הוא נראה כמו מטבעות זהובים גדולים ולהשתמש לפי הצורך (פורסים לפרוסות דקות וממיסים).

סום טם (סלט פפאיה תאילנדי) של עדי עליה

2 מנות (מפפאיה שלמה ניתן להכין יותר מ-2 מנות)

  • 1 כוס פפאיה ירוקה, קלופה וחתוכה לז'וליינים (ראו למטה)
  • 1/2 כוס גזר קלוף וחתוך לז'וליינים (ראו למטה)
  • 1 שן שום קלופה
  • 1 צ'ילי אדום טרי (אם אתם אוהבים חריף, השתמשו גם בזרעי הפלפל)
  • 1/2 כוס שעועית ירוקה טריה, חתוכה לפיסות של 4-5 ס"מ
  • 1/4 כוס בטנים טבעיים, קלויים (בתנור או במחבת יבשה) וקלופים
  • 1 כף סוכר דקלים (או סוכר לבן)
  • 2-3 כפות רוטב דגים (מלוח מאוד כשטועמים לבד, אבל נהדר בבישול)
  • 3-4 כפות מיץ ליים (אם אין לכם השתמשו בלימון, אבל הוא חמוץ יותר, אז תצטרכו לאזן את הטעמים עם הסוכר)
  • 1-2 עגבניות שרי, חתוכות לטריזים
  • 5-6 כפות סירופ סוכר דקלים / סירופ סוכר לבן (שהוכן ביחס של 1:1 של סוכר ומים – מרתיחים יחד חצי דקה ומקררים)

להגשה ליד הסלט

  • 1/4 כוס שעועית ירוקה טריה,
  • 1 כוס כרוב לבן
  • 1 מלפפון פרוס או חתוך לרבעים לאורכו

אופן ההכנה

  1. ראשית, קולפים את הקליפה של הפפאיה. לא חייבים לזרוק אותה – היא יכולה לשמש אתכם במשרה, לריכוך בשר. מומלץ לחתוך אותה ראשית לשניים, להיפטר מהגרעינים ולחתוך את בשר הפפאיה הירוק לז'וליינים עם הקולפן המיוחד. התאילנדים מכים בעזרת סוג של גרזן בפפאיה, חורצים בה חריצים לאורכה ואז פורסים את בשר הפפאיה ליצירת ז'וליינים. דרך אגב, בשכבה הראשונה, הז'וליינים יוצאים קצת מחוברים, אבל הם נפרדים טוב יותר בהמשך, לכיוון פנים הפרי.
  2. קולפים את הגזרים וגם מהם מכינים ז'וליינים.
  3. מועכים במכתש ועלי את השום .
  4. מוסיפים את הצ'ילי וממשיכים לכתוש.
  5. מוסיפים גם את השעועית הירוקה וכותשים.
  6. מוסיפים סוכר דקלים, סירופ סוכר, רוטב דגים ומיץ ליים וממשיכים למעוך בעדינות עד שכל החומרים מעורבבים.
  7. מוסיפים את הפפאיה והגזר וממשיכים למעוך תוך ערבוב. אם אין לכם מכתש ועלי מספיק גדולים, הוציאו את תכולת המכתש לקערה והמשיכו למעוך את כל החומרים יחד בעזרת העלי.
  8. מוסיפים את העגבניות וחובטים קלות עוד כמה שניות.
  9. טועמים ומתקנים תיבול בעזרת הסוכר, הלימון, רוטב הדגים והצ'ילי.
  10. מעבירים לצלחת הגשה ומקשטים בשעועית ירוקה, מלפפון ופלחי כרוב לבן טרי.

בתיאבון!

השוונץ:

  • מי שלא הצליח להגיע לסדנה של עדי השנה, יכול להתאמן עד השנה הבאה על המאכלים הנפלאים הללו מתוך ספר הבישול שלה או מתוך הבלוג (שם  תמצאו עוד הרבה מתכונים נפלאים).
  • פינתה של "חנה בבלי התאילנדית": איך אוכלים את האוכל התאילנדי? אפשר בידיים או עם כף ומזלג. סכין משמש להכנת האוכל ועם צ'ופסטיקס אוכלים רק נודלס.

פולפו ועוד דגים שעלו ברשת

$
0
0

שבוע הספר העברי מתחיל היום. מושגים, כמו למשל "עם הספר", נשכחו כבר מזמן, מתחת לערימת מבצעי ה-3, 4 או 7 ב-100 והשבוע הפך ל-10 ימים. בכל זאת, אני רוצה למליץ לכם על ספר אוכל מקסים ביופיו. נכון, הוא אינו עברי, אבל אנחנו הרי חיים בכפר הגלובלי - Polpo, A Venetian Cookbook (Of Sorts) הוא ספר של מסעדה לונדונית העונה לאותו שם, אותה חלם וגם הגשים אדון שהתאהב בוונציה ובאוכל שלה. ההתמחות של אוכל ונציאני היא בפונלטה (מצד היבשה) ובפירות ים והדגים (מצד הים), אבל כמובן שמקומה של הפסטה לא נפקד. הספר הוא המהות של הבישול האיטלקי – פשטות, חומרי גלם איכותיים וטעם.. שמיימי.

צילום: "הגרגרנית"

אני חייבת להסב את תשומת ליבכם למראה של הספר, בנוסף לתוכן שלו. לא ראיתי ספר כזה קודם לכן – השדרה המרכזית בכריכה שלו חסרה, כך שרואים את כל העסק מבפנים. אם גם אתם מאלה שתמיד חלמו לפרק חפצים כדי להבין איך הם עובדים – זה הספר בשבילכם. תענוג! לספר עצמו צורה מאורכת, עם איור של פולפו (דיונון) על הכריכה הקדמית, המפה של ונציה על הכריכה הפנימית וצילומי מנות, אחחחח, להתעלף! תראו בתמונה שכבר הספקתי לסמן את המנות שאני רוצה להכין ואפילו להכתים את הספר. זה רק אומר רק דברים טובים.

הייתי השבוע ב"Culinary", התערוכה השנתית למזון וקולינריה ונכחתי בפאנל אודות הדיג בישראל ("הים סוער ואין דגים"). שמחה ואופטימיות גדולה לא היתה שם. מי שרוצה להמשיך לאכול נסיכת הנילוס (דג בלי טעם וריח), סלמון (לא מקומי ובכלל – נמאס!!!) או דגי בריכות, לא יבין על מה הרעש. אבל מי שאוהב דגים מהים שלנו אבל לא מחקלאות ימית, הבין עד כמה הברוך גדול. אם אין תרבות דיג ואין תגמול הולם לדייגים, אין עתיד לענף הדיג בישראל.

ואיך כל זה קשור לספר? כדי להכין את המנה של הפוסט הפעם, אני ממליצה לכם ללכת לחנות הדגים בשכונה או בשווקים ולבקש דג ים, אבל כזה שלא גודל בחקלאות ימית או בבריכות דגים. בספר מצוין דג מסוג ג'ון דורי, אבל אפשר כל דג ים שבשרו לבן.

צילום המנה בספר: (Polpo, A Venetian Cookbook (of Sorts

צילום: "הגרגרנית"

פילה דג ברוטב תפוזים, עשבי תיבול וגרגרי פלפל צבעוניים

4 מנות

  • צרור עשבי תיבול: נענע, שמיר, בזיליקום ומרווה
  • שמן זית, לטיגון
  • 4 פילטים של דג ים לבן
  • 1 שן שום, פרוסה דק
  • מלח, פלפל שחור
  • 50 מ"ל ציר דגים (למתקשים: החליפו במים, אבל קחו בחשבון שקצת פחות עשיר בטעם)
  • 70 מ"ל מיץ לימון
  • 70 מ"ל מיץ תפוזים
  • חופן של גרגרי פלפל צבעוניים
  • 4 פרוסות תפוז (לא חובה)

אופן ההכנה

  1. קצצו היטב את עשבי התיבול.
  2. למחבת רחבה (שיש לה מכסה) שפכו כמות נדיבה של שמן זית. הניחו על השמן את פילה הדג כשהעור מופנה כלפי מטה. הוסיפו את השום ותבלו במלח ופלפל שחור. פזרו את עשבי התיבול הקצוצים וכעת הדליקו את האש (בינונית) מתחת למחבת.
  3. כשהשמן מתחיל לרתוח, הוסיפו את ציר הדגים (או המים), מיץ הלימון ומיץ התפוזים וכסו את המחבת במכסה.
  4. אחרי כ-4 דקות, הוציאו את הדגים החוצה לצלחת.
  5. הוסיפו את גרגרי הפלפל הצבעוניים והגבירו את האש מתחת למחבת. תנו לנוזלים לרתוח ולהצטמצם (כ-2 דקות).
  6. שפכו את המיצים במחבת על הדגים והגישו. ניתן לקשט בפלחי תפוז.

בתיאבון!

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

השוונץ:

  • בעניין חגיגת הספר העברי – כדאי לכם לצאת לכיכרות הערים עם הילדים, ליהנות מהפנינג אמיתי של קריאה, נבירה והרחה של דפי הספר. תוכלו לפגוש פנים אל פנים את הכותבים וליהנות ממגוון ספרים שלא תמצאו בחנויות, בגלל החלטות מסחריות או גודל מצומצם של חנות. זה הזמן לקנות את כל הקלאסיקות בשירה, בפרוזה או עיון. רוצים לחנך את הילדים לקריאה – תנו דוגמה. באופן אישי, זה אחד הימים האהובים עלי בשנה!
  • חוק הספרים הוא חוק שנחוץ לנו מאוד כאן. תזכרו שספר הוא לא עוד מוצר שיווקי ומה שעולה שקל שווה,,, לפעמים אפילו פחות משקל. אני בטוחה שנעריך ונכבד יותר ספרים וסופרים אם נשלם את שוויים האמיתי.

הפיתוי לאפות אגסים

$
0
0

כל הפוסט הזה התחיל בגלל סטטוס שעלה ב"סלונה אוכל" ששיגע את בלוטות הטעם של מיכל ושלי. היו בתמונה חצאי אגסים ממולאים באגוזים ובגבינה ועטופים בבצק עלים. מיכל שאלה אם אני מרימה את הכפפה. נו, ברור שכן! כל בלוגר יודע שההשראה לפוסטים מגיעה מכל מיני כיוונים, אז הנה עוד אחד! אבל לא אני שאעתיק ככה פשוט את המתכון. אותי זה בכלל סחף בהתחלה למן טארט-טטן שחשבתי להכין מחצאי אגסים עטופים בבצק פריך. אבל יחד עם זרם האסוציאציות, היה נדמה לי שיותר מגניב הרעיון של כל אגס בנפרד מאשר כולם יחד.

מכל המחשבות האלו (הערת סוגריים תרתי משמע: גם אתם כל הזמן חושבים על אוכל?) הגיחו לעולם אגסים ממולאים בתערובת של שקדים-דבלים-רוקפור, עטופים אחד-אחד בבצק פריך, שגולגלו באגוזים קצוצים ואפויים בתוך קרמל! תודו שזה פיתוי רציני: טעים כל כך ועשיר.

הנה קינוח למי שרוצה להרשים. המילוי יכול להשתנות לפי מה שאתם אוהבים. גבינת הרוקפור מקבלת דווקא טעמים מתקתקים באפיה ומשתדכת מצוין עם הדבלים והשקדים. אני "שרופה" קשות על כל דבר שמזכיר מרציפן, אבל אם אתם בראש של אגוזים אחרים או דווקא תמרים, עם או בלי גבינה – לכו עם הלב (או הקיבה).

צילום: "הגרגרנית"

אגסים ממולאים, עטופים בבצק פריך

4 מנות

החומרים

  • 4 אגסים

לבצק

  • 200 גרם קמח
  • 1/2 כפית מלח
  • 80 גרם חמאה
  • 1 כף סוכר
  • 100 מ"ל מים קרים

למילוי

  • 2 דבלים, קצוצות
  • 20 גרם שקדים קצוצים
  • 40 גרם גבינה כחולה מסוג רוקפור, חתוכה לקוביות קטנות

לסירופ ולציפוי

  • 100 גרם סוכר
  • 3 כפות מים
  • 20 גרם חמאה
  • 50 גרם אגוזי מלך קצוצים

אופן ההכנה

צילום: "הגרגרנית"

לבצק

  1. הניחו בקערה קמח, מלח וסוכר. הוסיפו חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות וערבבו בידיים עד לקבלת מרקם פירורי.
  2. הוסיפו מים ולושו עד לקבלת בצק גמיש ורך. צרו מהבצק כדור, עטפו בניילון נצמד והניחו במקרר להתגבשות של שעה.

צילום: "הגרגרנית"

למילוי

  1. ערבבו בקערה קטנה דבלים, שקדים וקוביות של רוקפור.

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

לאגסים

  1. קלפו את האגסים אך השאירו את הגבעול בראשם. על מנת שלא ישחירו במהלך ההכנה, אפשר לזלף מעט לימון עליהם ולהשאיר אותם בקערה עם מים.
  2. רוקנו בזהירות את תוך האגסים מהצד של "הטוסיק" שלהם. ניסיתי עם סכין, עם כפית פריזיאן, עם מכשיר להוצאת ליבת תפוחים. שילוב של שלושתם הניב תוצאה לא רעה בסה"כ. חשוב שלא להגיע עד הקצה ממש, כדי שלא לשבור את האגסים. באגס הרביעי מגיעים כבר לדרגת מיומנות גבוהה, בדיוק כשכבר לא צריך יותר…
  3. מלאו את הבטן של האגסים במילוי.

צילום: "הגרגרנית"

לסירופ

  1. במחבת שימו סוכר ומים ותנו לכל העסק להגיע לצבע קרמלי צהבהב. הוא מוכן כשהוא כבר מבעבע קשות ואפשר להעביר בו כף מבלי שהנוזל סוגר עליה מיד. הישמרו מלשרוף את הקרמל (הוא עוד עובר דרך ארוכה בתנור, אז אל תגיעו לצבעים כתומים).
  2. שפכו לתבנית אפיה את הסירופ החם (אם תחכו יותר מדי, הקרמל יתקשה ולא תוכלו לעשות זאת).
  3. נקדו מעל הקרמל בחמאה.

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

לאפיה

  1. רדדו את הבצק לעלה ריבועי בעובי של כ-1/2 ס"מ. חתכו אותו לארבעה רבעים  ועטפו כל אגס ברבע בצק.
  2. גלגלו את האגסים המצופים באגוזים הקצוצים והניחו בתבנית על הקרמל.
  3. הכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לכ-45 דקות. חשוב להפוך (בזהירות – שהבצק לא יינתק מהאגסים) את האגסים כל 10-15 דקות, כדי שכל הצדדים יקבלו צבע וטעם קרמלי.
  4. הוציאו מהתנור לאחר שווידאתם שהבצק אפוי ומוכן.
  5. הגישו חם עם גלידת וניל. מדובר בשחיתות לשמה.

בתיאבון!

השוונץ:

בימים אלה של חיפוש אחר הבריאות (פייר, לא בדיוק במתכון הזה, אבל לפעמים צריך אתנחתא), בואו נדבר על אגסים. מדובר בפרי שמוכר עוד מהעת הקדומה. הקליפה עשירה בסיבים תזונתיים והפרי עצמו מלא ויטמין C. האגס נחשב לפרי מקרר ברפואה הסינית ומומלץ לאכול אותו כדי להוריד חום או להקל על צינון ושיעול.


שמן זית – 13 מנות, 4 שעות, 1 שף

$
0
0

ארוחת טעימות היא חגיגה של מראות וטעמים – האפשרות המופלאה לטעום מעט מהרבה מנות. חוויה מסוג אחר בהשוואה לארוחה רגילה של ראשונה – עיקרית -אחרונה. הזמינו אותנו לטעום מנות המבוססות על חומר גלם ותיק בתצורות חדשניות, שנגיד לא? שמן זית הוא מרכיב יסוד בכל מטבח ים תיכוני, לסלט, לפסטה, למאפים, לבשר ודגים. גם מנות אחרונות אפשר וטעים להכין על בסיס שמן זית. למעשה, מדובר בפתרון האולטימטיבי לשומרי הכשרות, בארוחה בשרית.

עלינו לירושלים לטעום את מעשה ידיו של שף דודו ביטון, במסעדת "לה-רג'נס" שבמלון המלך דוד. צילומי המפורסמים אשר לנו במלון מעטרות את קירות המקום וההיסטוריה נפרשת לנגד עינינו. נו, אם קלינטון יכול, למה שלא אנחנו?

כולנו יודעים לבקש שמן זית "כתית מעולה", אבל מה לגבי הזנים השונים של שמני הזית. זן שונה – צבע שונה, טעם שונה, שימוש שונה. ארוחת הטעימות הזו מנסה להעביר את הרעיון שארסנל שמני זית דומה לארסנל תבלינים במטבח – לכל שמן יעוד אחר.

בארוחה שלנו השף השתמש ב-6 שמני זית שונים. תרגלו על הלשון, מהקל אל הכבד: לצ'ינו - שמן זית איטלקי עדין, קורנייקי - שמן זית יווני, ירקרק ופירותי, פיקואל - שמן זית ספרדי מריר מעט ופירותי, פישולן - שמן זית צרפתי עם חריפות בינונית, ארבקינה - שמן זית ספרדי וארומטי עם טעם של זית עדין, סורי - שמן זית לבנוני ("משלנו"), ירוק, ארומטי וחריף.

הנה המנות שטעמנו. אזהרה: התמונות הבאות אינן מתאימות לבעלי לב חלש ובטן ריקה.

טופי חלמון שליו מוזהב (שמן זית קורנייקי) - סוכרית זהב של טופי פריך, בתוכה חלמון נוזלי ומעליה נקודות כמהין – מנה קטנטונת שעובדת על כל החושים בבת אחת – ריח, מתיקות, מרקם מתפצח ומרקם נוזלי. אחת המנות המענגות שהיו לי לאחרונה!

כריך עוף (שמן זית לצ'ינו) - קרקר ומעליו חלבון ביצה קשה, "קאוויאר" עוף ו"סקין" עוף (עור) מיובש. מלאכת מחשבת של הרכבה.

מח עצם פורצ'יני, עדשים (שמן זית ארבקינה) - ספונג' קייק ירוק, קרם כבד אווז ואגוזים מקורמלים וגם – מח עצם עם רטטוי פטריות בתוך קליפת ביצה (שומעים את האנחות?) וגם – קרם עדשים עם לחם קלוי ודף ג'לטין עוף. כל הכבודה הזו על צלחת שחורה. מנה יפה כמו ציור! על מח העצם והפטריות לא הפסקנו לדבר עד סוף הארוחה!

לדר עגבניות ממולא סלט דג דניס, שמן חצילים, ג'לי עגבניות שקוף וגרניטה עגבניות (שמן זית קורנייקי) -  חגיגה של מרקמים ומשחקי טמפרטורות.

פילה פורל גלילי מעושן עם קינואה קריספי וענפי ברוש (שמן זית פיקואל) - הגשה כמעט "יפנית" בצורה, ריח וטעם של מדורה

קוד שחור צרוב, קרם שומר מוקצף, קרם זיתי טאסוס (שמן זית סורי) - דוגמה לבישול בוואקום, בישול ששומר על העסיסיות של הנתח. הדג בושל ואז נצרב, קרם השומר וקרם הזיתים נוגבו עד תום. זיתי הטאסוס המיובשים עם פרחי השומר הוסיפו עוד למשחק במרקמים. מנה מקומית כל כך (טוב נו, יוון זה כמעט כאן).

פלאן סלק צלוי, מרנג מלוח (שמן זית קורנייקי) - אותו חומר גלם מקבל טעם שונה בצורות הכנה אחרות – פלאן סלק צלוי, סורבה סלק צלוי, קרם סלק עם שזיפים מיובשים ומעל הכל, מרנג מלוח עם פלפל שחור, פחמי ירקות ושטרויזל שמן זית. התפרצות געשית על הצלחת.

עוף חופש אורגני שלוק בשמן זית עם כמהין, גרידת כבד אווז ופטריות שימאג'י (שמן זית פישולן) - שיא העדינות בשימוש בכמהין, עוף רך ועסיסי שבושל בוואקום. קשה להאמין שמדובר בחזה עוף!

לשון טלה, קרם שום שחור, צ'יפס  דקיק (שמן זית סורי) - חלק שלא הכרתי, לשון טלה – בשר נפלא ורך, שהוגש עם רטבי חרדל שהשף מכין במקום.

סינטה עגל חלב קונפי, על מצע קרם פטרוזיליה עם גלדי בצל וקרם שורש סלרי (שמן זית פישולן) - כמו שבשר טוב צריך להיות.

- – -

גרניטה עשבי תבלין (שמן זית לצ'ינו) - מרענן חיך מצוין משלל עשבי תיבול: שמיר, נענע, פטרוזיליה, בזיליקום, עירית וכדי לשמח גם וודקה.

כתר סלט פירות וירקות - עם מנטה, ג'לי פירות אדומים, סלרי, גזר, אפונה, ענבים, אוכמניות.

שוקולד, סוכריות שמן זית (שמן זית קורנייקי) - פונדנט שוקולד, סוכריות שמן זית קורנייקי מתפצחות מבחוץ ונוזליות מבפנים, טופי שוקולד קראנץ', מוס שוקולד מריר

פינק ליידי, סבלה סוכר שרוף ושמן זית (שמן זית קורנייקי) - סורבה תפוח עץ עם שטרויזל שקדים, גרטן פינק ליידי ושמן זית. משחקים של חם-קר, חלק-מחוספס.

לא ויתרו לנו על עוד כמה תופינים לקינוח – פרלינים, מרמלדות פרי, מרציפן, מדלנים וטרופים. הכי מדליק – מרשמלו סלק ולואיזה בצבעי בורדו-ורוד!

את הארוחה ליווה בקבוק יין מונטיפיורי פטיט סירה 2010 מעולה! יקב חדש הממוקם במשכנות שאננים ואת מקורותיו אתם בטח מנחשים לפי השם. אני מניחה שעוד ניפגש איתו בעתיד…

ארוחת טעימות שמן זית מוגשת במסעדת "לה רג'נס", מלון המלך דוד בירושלים, בימים א', ג', ה' בערב, במחיר 380 ש"ח לסועד.

השוונץ:

  • שף דודו ביטון הוא השף הצעיר של מסעדת לה רג'נס, שאחראי על הארוחה הזו. לא יכולתי שלא להיזכר בשף צעיר אחר שיצא מאותו המטבח (רפי כהן, כאילו דא) ולשער שגם לדודו צפוי עתיד לא פחות ורוד. ירידה לפרטים, דקדוק בקטנות, פרפקציוניזם. במטבח המסעדה, למשל, מכינים לבד את התבלינים, יוצרים שמנים בתיבולים שונים, רוקחים רטבים. יש שם הקפדה על חומרי הגלם ושימוש בטכניקות הבישול המתקדמות ביותר. אחרי סטאז' במטבחים של שפים גדולים (ע"ע "נומה"), ומדליות מתחרויות בישול עולמיות, אני בטוחה שעוד נשמע את השם דודו ביטון.
  • הארוחה הזו חידדה עוד כמה תובנות לגבי בישול כשר. דודו טוען שבישול כשר לא חייב להיות משוכה, אלא יכול להיות אתגר. הכי חשוב לא להשתמש בתחליפים. מבחינה הזו בישול בשמן זית הוא אידיאלי. תפריט הטעימות מכיל כמה מנות דגל המזוהות עם השף ומופיעות גם בתפריט הרגיל של המסעדה. אל תפספסו!
  • ועניין אחרון – מסעדות שף הטובות בעולם (כולל אלו בעלות כוכבי מישלן) ממוקמות במלונות. בישראל, מטעמי כשרות אבל לא רק, יצא למסעדות הנמצאות במלונות שם שאינו מרמז על איכות. אני מקווה שלה-רג'נס תשבור את המיתוס, גם מבחינת האוכל ובטח מבחינת השירות הנפלא שלה.

טוב שם של שמן זית טוב

$
0
0

ארוחת שמן הזית בלה-רג'נס ומפגן שמן הזית הישראלי בתערוכת קולינרי גרמו לי לחשוב על הנוזל הסמיך והירקרק הזה. לא יודעת איך זה אצלכם – אצלי בבית שמן הזית "רץ". מודה, עד עכשיו השתמשתי בשמן זית איטלקי (מעולה, יש לציין), אבל הבנתי שעדיף שמן זית ישראלי. נכון, יש מי שנרתע, בעקבות הגילויים של האיש המפחיד ההוא מכלבוטק. כמו למוצרים טובים אחרים, גם לשמן הזית קמו זיופים וחיקויים, לכן צריך לקנות ממי שיש לו תו איכות ושסומכים עליו (ראו כמה המלצות שלי למטה, בשוונץ). ענף הזית במועצת הצמחים הוא בעל תפקיד חשוב כאן.

לאחרונה שינו את פירמידת המזון. בזו העדכנית, שמנים בריאים עומדים בבסיס ולא עוד בשפיץ, כלומר הגיעו למסקנה שיש לצרוך שומן באופן יומיומי. כולנו יודעים שהטוב ביותר הוא שמן זית כתית מעולה (extra virgin): שמן מכבישה קרה, בעל רמת חומציות נמוכה מ-1%. מסתבר ששמן זית הוא פצצת בריאות: החומצה האולאית היא חומצת שומן בלתי רוויה, התורמת להקטנת כולסטרול מסוג LDL, יש בו פוליפנולים וויטמין E המהווים נוגדי חמצון ומשפרים את ההגנה על הגוף כנגד תאים סרטניים. שמן הזית נותן תחושה של שובע ולכן תורם להרזיה. הוא חשוב לתפקוד המח ומפחית סיכונים של סכרת, בריחת סידן, מחלות לב ודם.

הנה אליה וקוץ בה: כדי לקבל את הערכים התזונתיים המעולים של שמן הזית יש לצרוך אותו קרוב ככל הניתן לזמן המסיק, כלומר בשנה הראשונה. ספרד, איטליה ויוון מהוות 70% מייצור השמן העולמי. לא כתוב על האריזה את זמן המסיק, כך שאין אפשרות לקבל את המידע זה, אבל אתם ואני יכולים לדמיין לעצמנו כמה זמן אחרי המסיק אנחנו בישראל הקטנטנה מקבלים את שמן הזית שלהם. כמו בשאר ארצות אגן הים התיכון, גם בישראל מייצרים שמן זית עוד מהתקופות הקדומות. המסקנה הבלתי נמנעת היא שיש לנו שמן זית מעולה, רק צריך לדעת ממי לקנות.

ועוד חדשות טובות: בניגוד לדיעות הקדומות, "נקודת העישון" של שמן זית היא גבוהה יחסית ולכן חוץ מתיבול של סלטים, אין שום בעיה לטגן איתו (אמרו לי ששניצלים בשמן זית זה שוס! מנסה בקרוב) או לאפות איתו. אגב אפיה, הידעתם שכאשר מחליפים חמאה בשמן זית, מורידים 1/4 מכמות השומן?! חוץ מזה, שמן זית תורם לעסיסיות המאפה ומהווה פתרון לטבעונים.

כשאני מדמיינת שמן זית, הכי מתחשק לי לטבול בו לחם טרי או להזליף אותו על עגבניה חתוכה עם קצת עשבי תיבול וגבינת פטה מלוחה (אין ממש מתכון לזה). אבל אם אתם תוהים לגבי המתוקים, הנה מתכון לעוגת שוקולד הכי "פושטית" לילדים, אבל הפעם עם שמן זית. אף ילד לא ירגיש. באחריות.

עוגת שוקולד עם שמן זית (עיבוד של מתכון לעוגה של נייג'לה לוסון)

החומרים

  • 50 גרם אבקת קקאו איכותית
  • 125 מ"ל מים רותחים
  • 2 כפיות תמצית וניל
  • 125 גרם קמח
  • 1/2 כפית אבקת סודה לשתיה
  • קורט מלח
  • 150 מ"ל שמן זית
  • 200 גרם סוכר
  • 3 ביצים

אופן ההכנה

  1. בקערית הניחו קקאו ושפכו מעל מים רותחים. ערבבו היטב עד שמתקבלת תערובת ללא גושים.
  2. הוסיפו את תמצית הוניל, ערבבו והניחו להתקרר בצד.
  3. לקערה שפכו קמח, אבקת סודה לשתיה ומלח.
  4. בקערה נוספת שימו סוכר, שמן זית וביצים וערבבו היטב במטרפה לתערובת בהירה.
  5. הוסיפו גם את תערובת הקקאו וערבבו היטב.
  6. הוסיפו את תוכן הקערה לקערת הקמח וערבבו לבלילה אחידה.
  7. שפכו את תוכן הקערה לתבנית עגולה משומנת (ברור שבשמן זית) בקוטר 20 ס"מ והכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לכ-40 דקות, עד שקיסם שמוכנס לתוכה יוצא יבש.
  8. השאירו בתנור להתקרר. אפשר לפדר באבקת סוכר ולהגיש חמים עם גלידה.

בתיאבון!

השוונץ:

הנה כמה יצרנים מקומיים מעולים שיצא לי לטעום לאחרונה, כולם עושים משלוחים הביתה (חלקם נמכרים גם בחנויות וברשתות השיווק). חשוב לדעת: שמן זית מאחסנים רק בפחים או בבקבוקי זכוכית כהים (בשום פנים ואופן לא בפלסטיק):

  • משק צורי, כפר מרדכי – שמן זית מזן קורנייקי, שזכה בפרסים רבים בארץ והגיע אפילו עד יפן הרחוקה. להזמנות:  050-5543643
  • השמן של רבקה ואברהם בן משה, נוה ירק – שמן זית מזן ברנע, קורנייקי, ארבקינה, להזמנות:  054-461-5841
  • משק אחיה, שילה – שמן זית מזן סורי, ארבקינה, פיקואל, קורנייקי או בלנד (שמן הבית). להזמנות:  1-800-242-999.


לאכול עם ג'יין אוסטן

$
0
0

אני אוהבת כל כך את הספרים של ג'יין אוסטן, מכורה לדקויות האנגליות, לכללי הנימוס, לאי ההבנות, לרומנטיקה ולייסורים של האוהבים וכמובן, לסוף הטוב של הספר. משהו בתקופה ההיא נראה אידילי יותר מאשר בזו הנוכחית. נכון, היו פערי מעמדות בחברה, שוביניזם, עוני אמיתי (אופס, לא הרבה השתנה?), אבל למה לבלבל אותנו עם העובדות? הריקודים, הנשפים, הטבע, הטירות העצומות והעשירות, השמלות, הכובעים וסרטי הבד, הספריות העצומות, השירה!

חוץ מלקרוא את הספרים, ראיתי גם את הסדרות המופלאות של הבי-בי-סי ואת סרטי הקולנוע שהופקו בעקבות הספרים וגם את אלה שהופקו בעקבות הספרים המקוריים ועל ג'יין אוסטן עצמה. הספר האהוב עלי מביניהם הוא "גאווה ודעה קדומה". אין סצנה רומנטית מזו שבה קולין פירת', הלא הוא מיסטר דארסי, עולה רטוב מתוך האגם בו שחה ביום קיץ חם ורואה את אליזבת בנט אצלו באחוזה, אחרי שדחתה את הצעת הנישואין שלו. אחחח… תענוג אמיתי!

מי שיגיד שמדובר בספרים של בנות איננו יודע מה הוא שח. לא מדובר כאן ברומן הרומנטי כי אם במסמך אמיץ על חברה מעמדית ועל מוסכמות חברתיות. גם העובדה שכתבה אותו אישה היתה יוצאת דופן לתקופה.

בהקשר שלנו, חשבתי על המאכלים שעלו על שולחנן של הדמויות בספריה של ג'יין אוסטן, בפיקניקים, בארוחות הערב או בנשפים של תחילת המאה ה-19. ככלל, בעלות הבית של החברה הגבוהה התפארו בכך שיש להם טבחית (חלילה שילכלכו ידיהן בקמח או ביצים):

"מרת בנט רצתה מאוד להזמין אותם להישאר ולסעוד באותו היום אך אף שניהלה מטבח משובח, לא חשבה שארוחה בת פחות משתי מנות תספיק לאיש שתלתה בו תקוות רבות כל כך וגם לא תשביע את תיאבונו וגאוותו של מישהו שהכנסתו עומדת על עשרת אלפים לשנה".

"ובכן בנות, אמרה מיד לאחר שנשארו לבדן, מה דעתכן על היום? אני חושבת שהכל עבר בהצלחה מסחררת, בחיי. האוכל היה מתובל באופן יוצא מן הכלל. הצבי היה צלוי בדיוק כמו שצריך, וכולם אמרו שמעולם לא ראו ירך שמנה כל כך. המרק היה טעים פי אלף מזה שאכלנו אצל משפחת לוקאס בשבוע שעבר, ואפילו מר דארסי הודה שהחוגלות היו מצוינות, ואני מניחה שיש לו לפחות שניים או שלושה טבחים צרפתיים" (גאווה ודעה קדומה, בתרגומה של עירית לינור).

לא יאמן (סתם. ברור שיאמן) שנכתב ספר על האוכל בעקבות ספריה של ג'יין אוסטן - The Jane Austen Cookbook. בספרים שלה מתוארים קערות הפונץ', הבשרים הקרים של עוף, צבי או חזיר, צלחת הפירות, העוגות וכמובן התה, הקפה והפורט, אבל נראה לי שבימים החמים הללו מתחשק לנו משהו קליל, כמו השמלות המתנפנפות של התקופה הג'ורג'יאנית.

סילבאב (Syllabub) הוא משקה-קינוח, שהיה מקובל באנגליה במאות ה-16 עד ה-19. דמיינו קינוח קצפתי עם יין לבן, מתוק ואלכוהולי, כזה שמעודד גברים לבקש מנשים בשמלות מתנפנפות לרקוד עימם לצלילי המוזיקה הרומנטית של התקופה. הנה מתכון לסילבאב, מושחת מבחינה קלורית, אבל למי אכפת אם את רוקדת עם מיסטר דארסי.

סילבאב (Syllabub)

2-3 מנות

החומרים

  • 1 שמנת מתוקה לקצפת
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר לבן + 1 כף סוכר לבן
  • 1 כוס יין לבן יבש
  • גרידה ומיץ מ-1/2 לימון

אופן ההכנה

  1. בקערית ערבבו 1 כף סוכר עם מחצית מכמות גרידת הלימון והניחו בצד.
  2. במיקסר ערבלו יחד, בהדרגה, שמנת מתוקה, יין, סוכר, מיץ לימון וגרידת הלימון שנותרה, עד לקצפת.
  3. מזגו את הקינוח הקרמי לכוסות גבוהות ופזרו מעל את תערובת הסוכר-גרידת לימון. אפשר גם לקרר מראש במקרר לכמה שעות.

לרוויה ולהרבה נשפים רומנטיים!

השוונץ:

אפילו מיני-שערוריה (יותר כמו סערה בכוס תה אנגלי) נקשרה בגרסת הסרט גאווה ודעה קדומה, שיצא לאקרנים בשנת 2005, אז הפיקו סוף מיוחד לקהל האמריקאי, אשר דרש לראות ולא רק לדמיין, את הנשיקה בין אליזבת בנט לבין מיסטר דארסי. הבעיה הגדולה ביותר בסרט לדעתי היא לא הסוף, אלא השחקנית הראשית, אבל זאת רק אני…


ניסואז, סלט לוואקאנס

$
0
0

יום הבסטיליה שחל השבוע מחזיר אותי ברוח, אם לא בגוף, לאהבתי הגדולה, צרפת. כי מיד אחרי החגיגות יוצאים הצרפתים לחופשה הגדולה, הלא היא הוואקאנס. וכידוע, הצרפתים עושים כל דבר ביסודיות – לא מדובר בחופשה עם לפטופ מחובר 24/7 לעבודה, אלא בחופשה אמיתית, של בטלה ושיחות על הא ועל דא. בזה הם ממש טובים, נכון? עם הרבה פפפ מלווה בניפוח הלחיים ושרבוב השפתיים. כמה שעות יכולים לשבת הצרפתים על אספרסו קצר אחד ולדבר ולדבר? הלא זו ממש אמנות! רגע בלי ציניות, הלוואי שאצלנו היו יכולים לשוחח יותר על נושאים ברומו של עולם באופן הזה. האם זו השפה או שמא העם שמאפשרים זאת?

Le Rayon Vert, Eric Rohmer

אני חובבת מאוד סרטים צרפתיים וכמה מהאהובים עלי ביותר היו של אריק רוהמר (זצ"ל), מבימאי הגל החדש, אשר עשה את סדרת הסרטים "קומדיות ופתגמים", ביניהם "פאולין על החוף",  "החבר של החברה שלי" והטוב והמרגש מכולם, לדעתי, "הקרן הירוקה", אשר היה ידוע בישראל כ"קיץ". יש אשר אומרים שבסרטים שלו לא קורה כלום, אבל האמת היא שהחיים האמיתיים קורים בהם.

גיבורי הסרטים שלו תמיד מתלבטים בענייני אהבה, קריירה או משפחה ומשוחחים על כך ארוכות, בדירה שבעיר הגדולה או בבית שבכפר. "קיץ" מספר על דלפין, בחורה אשר מחפשת את אהבת האמת, זו שתתגלה לה רק אם תיראה קרן אור אחרונה ירוקה, כאשר השמש תשקע בים. שעות היא מדברת וחושבת על אהבה ועיקר הסרט מתרחש בעת החופשה שלה בביאריץ, עיירת נופש על החוף במערב צרפת. דרך אגב, יש בסרט קטע נהדר ואקטואלי מתמיד, בו הגיבורה מדברת על הצמחונות שלה, ליד שולחן האוכל עם אנשים שאוכלים בשר.

ומה מתאים יותר לכוכבת הסרט, לצרפת ולחופשה בחודשי החום מאשר איזה סלט טוב כמו ניסואז? בניס, שעל חוף הים התיכון, אוכלים עגבניות, זיתים ואנשובי, ממש כמו אצלנו. הוסיפו עוד כמה מרכיבים וקיבלתם סלט ירקות (מה שהצרפתים קוראים Salad Composé). הסלט הזה הוא אחד מהסמלים של העיר ניס ושל הפרובנס בכלל ונראה ממש כמו ציור של טבע דומם, צבעוני ומלא חיים, שצוייר ע"י סזאן, למשל. מנה מלאה ויטמינים, להגיש עם באגט ו-או-לה-לה, אנחנו מרגישים צרפתים לכמה דקות.

צילום: "הגרגרנית"

צילום: "הגרגרנית"

סלט ניסואז (Salad Niçoise)

4 מנות

החומרים

לסלט

  • 1 צרור של רוקט
  • 3 עגבניות, חתוכות לשמיניות
  • 1 מלפפון, פרוס דק
  • 150 גרם שעועית ירוקה (אני מחבבת את השעועית הדקה כמו זו הצרפתית)
  • 6 ביצי שליו, מבושלות, קלופות וחצויות (או 3 ביצים קשות חתוכות לרבעים)
  • 100 גרם טונה טריה, פרוסה דק (אם אין או שאתם לא אוהבים, השתמשו בטונה משומרת במים)
  • 8 פילטים שלמים של דגי אנשובי מומלחים
  • 50 גרם זיתים שחורים, מגולענים (אפשר להשתמש גם בזיתי קלמטה. והכי חשוב – הימנעו מהזיתים המושחרים!)
  • כ-10 עלי בזיליקום
  • 2 בצלים ירוקים, פרוסים
  • אפשרויות נוספות: פלפל ירוק, ארטישוקים צעירים, תפוח אדמה מבושל, סלרי, צנוניות, חסה

לרוטב הוויניגרט-חרדל

  • 1 כפית חרדל
  • 2 כפות חומץ בן יין אדום
  • 6 כפות שמן זית
  • מלח, פלפל שחור

אופן ההכנה

  1. בצלחת הגשה פזרו רוקט והניחו מעליו עגבניות, מלפפון ושעועית ירוקה (וכל ירק אחר שהחלטתם להוסיף לסלט).
  2. הוסיפו ביצים, טונה, אנשובי וזיתים.
  3. בקערית ערבבו את חומרי הרוטב והוסיפו גם את הבצל הירוק הקצוץ.
  4. שפכו את הרוטב עם הבצל על מרכיבי הסלט.
  5. פזרו מעל הסלט עלי בזיליקום.
  6. הגישו עם באגט טרי וכוס יין ליד ויש לכם ארוחה נהדרת ליום קיץ חם. כעת דמיינו שאתם בפרובאנס…

בתיאבון!

השוונץ:

למי שלא מכיר את הסרטים של אריק רוהמר (מגיע לו נו-נו-נו), הנה טעימה מ"קיץ". ושיהיה לנו קיץ קריר…


סושי, משחק ילדים

$
0
0

הנה החופש הגדול "הופך תקליט", אלא שהחצי הקשה עוד לפנינו… נגמרו הקייטנות ועכשיו זה אנחנו לעצמנו. האמת שאפשר לטעות ולחשוב שמדובר בסוג של עונש להורים, אבל אפשר להסתכל על זה לגמרי אחרת – שעת קימה מאוחרת, אין לחץ בבוקר, אין שיעורי בית, פחות מתח בבית. ובכל זאת, מחפשים מה לעשות יחד (רמז: לצפות בטלוויזיה או לשחק במשחקי מחשב זה כל אחד לבד).

אני יודעת – בשביל להיות סושי מאסטר צריך ללמוד הרבה שנים, להתחיל מלמטה, ללמוד אצל טובי המורים ביפן. אין לי כוונות יומרניות כאלו, אבל אם מתחשק לכם להעביר ערב כייפי עם הילדים ועל הדרך לתת להם לטעום טעמים שונים מהרגיל, תרצו לגלגל יחד סושי. מוצע פה מתכון למאקי-סושי, אבל מניסיון למי שאין מחצלת גלגול או סבלנות לגלגל, יסיים את הערב בניגירי (דג על אורז ללא אצה) או בסשימי (הדג הנא בלבד), ישר לתוך פה. הנה הצעה לפעילות בערב שבסופה אוכלים את היצירה… למי שקשה לו להיפרד – תוכלו דקה קודם להעלות את התמונות לאינסטגרם!

צילום: "הגרגרנית"

סושי משפחתי לחופש הגדול

4-6 מנות

החומרים

  • 400 גרם (2 כוסות) אורז לסושי
  • 10 דפי אצות נורי לסושי (10 יחידות)
  • 3 מלפפונים
  • 2 גזרים בינוניים, קלופים
  • בחורף – אבוקדו קלוף
  • 2 ביצים (ובנוסף, כאופציה – 1/2 כפית סוכר, 1 כפית מירין, 1 כפית סויה)
  • 500 גרם דגים טריים, מפולטים ללא עור, סוגים שונים (טונה, סלמון, דניס, ילו טייל או כל דג שאתם אוהבים) – לשמור במקרר ממש עד להכנה

לתיבול האורז

  • 60 מ"ל מירין
  • 60 גרם סוכר לבן
  • 1/3 כפית מלח
  • 45 מ"ל חומץ אורז

לארוחה

  • רוטב סויה
  • מחית ווסאבי (מוכנה בשפופרת או אבקה להכנה)
  • ג'ינג'ר כבוש

כדאי שיהיו בבית

  • מחצלות לגלגול סושי, עטופות בניילון נצמד (זה למי שלא אוהב לעבוד קשה בניקוי אחרי כן)
  • קערה עם מים, להרטבת הידיים האוחזות באורז
  • סכין כבדה וגדולה
  • צ'פסטיקס

אופן ההכנה

לאורז

  1. השרו את האורז במים כמה דקות, סננו והניחו לייבוש.
  2. הכניסו את האורז לסיר, הוסיפו 1/2 ליטר מים והניחו על האש.
  3. הביאו לרתיחה ואז הנמיכו את האש לנמוכה, עד שהמים מתאדים לגמרי (כ-10-15 דקות). סגרו את האש והשאירו את הסיר מכוסה עוד כמה דקות. יש להגיע לאורז במרקם נגיס ולא מעוך (זכרו שהאורז עוד ממשיך להתבשל גם באש כבויה, כשהסיר מכוסה).
  4. בזמן שהאורז מתבשל, הניחו את כל חומרי התיבול של האורז בסיר קטן ובשלו על אש קטנה רק עד שהסוכר והמלח נמסים. הורידו מהאש וקררו.
  5. שפכו את הרוטב שהתקרר על האורז החם וערבבו בעדינות, לספיגת הטעמים.
  6. קררו את האורז לטמפרטורת החדר לפני הכנת הסושי.

הכינו את חומרי הסושי:

  1. חתכו לאורכם את הגזר והמלפפונים לטריזים מאורכים. אם יש אבוקדו – אתם ברי מזל!
  2. הכינו חביתה דקה משתי ביצים, על מחבת עגולה או מרובעת משומנת במעט שמן ואז פרסו אותה לאורכה לפסים. אפשר להוסיף לבלילת הביצים גם  סוכר, סויה ומירין, ליצירת טמאגו, החביתה היפנית המתקתקה.
  3. פרסו את הפילטים של הדגים לפיסות מאורכות.

להכנת גלילות הסושי

  1. הניחו על מחצלת הסושי דף אצה, כשהחלק החלק כלפי מטה וזה המחוספס פונה אליכם.
  2. ביד רטובה ממים קחו חופן נאה של אורז ושטחו אותו על פני כל האצה, בשכבה דקה. זה החלק הטריקי מס' 1 בתהליך – איך להגיע לשכבה דקה מספיק, בלי לקרוע את האצה ובכל זאת לכסות את כולה.
  3. הניחו את חומרי המילוי בפס קרוב אליכם לרוחב כל האצה – הכי טעים לערבב בין הירקות, לדגים ולחביתה.
  4. גלגלו את המחצלת עם האצה ליצירת גליל, בהדרגה, כל פעם חלק נוסף, עד ליצירת גלילים שלמים. הדקו עוד בעזרת המחצלת, עד שהגלילים מהודקים היטב ולא נפתחים (חלק טריקי מס' 2).
  5. הניחו את גלילי הסושי על קרש ופרסו לפרוסות בינוניות ברוחבן (יש סימונים על האצה, למתקשים).
  6. תפסו פרוסה באמצעות צ'ופסטיקס, טבלו ברוטב סויה מעורבבת עם מעט ווסאבי ואכלו בהנאה. מדי פעם ניתן לאכול ג'ינג'ר כבוש, לניקוי החיך.

בתיאבון!

והנה זה בלי מילים:

ירקות ודגים לסושי

טמאגו, חביתה יפנית, נפרסת ונכנסת לסושי

דף אצה הפוך על מחצלת גלגול

משטחים אורז על פני דף האצה

מגלגלים

גליל סושי שלם לפני הפריסה

מסתבר שיש טורפים של סושי

השוונץ:

נזכרתי דווקא בסרט גרמני מרגש שסיפר על הכמיהה להיות ביפן ועל הגשמת חלומות. אם לא צפיתם בו זה אף פעם לא מאוחר – "פריחת הדובדבן" הוא סרט מרגש שלא כדאי להחמיץ.


מסעות אוטואוכל בעיר הבירה

$
0
0

עונת התרבות בירושלים יצאה בפרויקט מקסים בשם אוטואוכל, סוג של קרוואן / אוטו-בית ענק הנוסע ברחבי העיר, חונה בכל פעם במקום אחר וחולק עם התושבים במקום את סיפורו של האורח המגיע באותו יום והמנה האהובה עליו. יש משהו נעים בלספר סיפור דרך האוכל ולחלוק אותו עם אחרים. גם המשתתפים משתנים, לעיתים האוטואוכל חונה בפארק או אצטדיון ולעיתים בלב ליבה של שכונה.

רבים מהאורחים הם דמויות שעברן קשור בירושלים והן אינן חיות יותר בעיר. כזכור, העיר "התפשטה" מתושביה בתקופה מסוימת, השאירה את עצמה למגזרים מסוימים בלבד. אבל ירושלים, כמו ירושלים, מעוררת בכולם, מקומיים ומבקרים, סוג של אווירה אחרת, אולי של חו"ל, אפילו במזג האוויר הקריר באמצע הימים החמים של יולי-אוגוסט.

IMG_4927
אוטואוכל בירושלים

עשיתי את כל הדרך מתל אביב לירושלים כדי להבין את סוד הקסם של אוטואוכל. שף אסף גרניט והצוות של מסעדת מחניודה מארחים באוטו, שהפך למטבח מסעדה, אורחים – אלרן שרפלר (עזורה), ג'קי לוי, דנה וייס, יסמין לוי, מישל קישקה הם רק חלק מהרשימה המעניינת שכבר היתה באוטואוכל. המשתתפים באירוע יכולים לקנות את המנה וליהנות מהסיפור ומהמוזיקה אותה בחר האורח, בתשלום סמלי.

IMG_5028
המזרקה החדשה, פארק טדי, ירושלים
IMG_5024
מקלחת והנאה, פארק טדי, ירושלים

אוטואוכל חנה הפעם בפארק טדי, ליד חוצות היוצר. את פנינו קיבלו משפחות חרדיות רבות, אשר הגיעו לחגוג את "בין הזמנים" במקלחת משותפת במזרקה החדשה, המשלבת מופע של מים בשילוב עם אור ומוסיקה (של תזמורת ירושלים החדשה). האמת, הנאה שלמה לילדים ומבוגרים! ומעבר להם, בתחתית הפארק, בכניסה לחוצות היוצר, אוטו עם אוכל שהם לעולם לא יטעמו מחמת סוג ההכשר. קהל חילוני או דתי מסוג אחר (יש יותר זרמים בדת בירושלים מאשר בכל הנחלים בארץ) עומד בתור ונהנה ממוזיקה, בערבית ובאנגלית.

בערב שהיינו בו התארח כאמל השלמון, שף מסעדת טורקיז אשר במלון סנט ג'ורג' במזרח ירושלים. עונת התרבות בירושלים ניסתה ליצור אירוע של כלל העיר, אבל מקריאה של המקומות והאנשים המשתתפים במיזם, ברור שהעיר הזו מחולקת. הפוליטיקה נמצאת גם בחיים התרבותיים והקולינרים שלנו. אבל אם נחזור לכאמל, שכבר שיבחו לא אחת את האוכל שלו, הוא שף שקיבל השפעות מערביות (מול-ים ת"א) ומזרחיות (דיר אל-אמן, עמאן ירדן) והתמחה באוכל לבנוני. צודק כל כך כאמל כשהוא אומר "הדבר הכי הזוי בעיניי הוא שעמאן רחוקה 45 דקות מירושלים, אבל בגלל כל הבירוקרטיה של הגבולות והכל, אנשים לא עוברים בכלל מבירה אחת לבירה אחרת".

החלק שתמיד מרגש אותי במטבח הוא שיתוף הפעולה, לפעמים ללא צורך במילים, בין העובדים. כל אחד יודע את חלקו ומשלים את עבודתו של האחר. האופן החלק שבו הכל עבד הפעם באוטואוכל, אמר יותר מאשר עוד זוג שפים במטבח. לו ניתן היה לחיות בהרמוניה כזו גם בירושלים.

IMG_5038
שף אסף גרניט ושף כאמל השלמון יחד בפעולה
IMG_5065
עובדים יחד באוטואוכל
IMG_4983
עוף וחיטה, המנה של שף כאמל השלמון

ורק עכשיו אני מגיעה לאוכל עצמו… כאמל השלמון הכין מנה של חיטה עם קוביות דלעת ופרגיות, כמו שאמא שלו לימדה אותו, בתיבול מתקתק של קינמון, רוטב חריף למי שרצה ומעל הכל פטרוזיליה קצוצה ופיסטוקים. במקור המנה היתה אמורה להיות עם פריקי, אבל לא נמצאה כזו בהכשר המתאים (בכל זאת, יש מי שלא הספיקה לו גם הכשרות הזו, שעליה הקפידו בעונת התרבות). החיטה היתה מתובלת להפליא והבשר רך וטעים. הקהל נהנה גם ממשקה רוזטה מתוק במידה. האוכל דגדג לי לגלות את מטעמיו של שף כאמל השלמון במגרש הביתי, במסעדה שלו.

אוטואוכל ממשיך את מסעותיו עד 12 באוגוסט, בכל יום, ראשון עד שישי. אני ממליצה לכם לעקוב אחריו!

ירדן מלבק 2010
ירדן מלבק 2010
השוונץ:

אירוע נהדר נוסף שקורה הקיץ הוא "TLV Summer of Riesling". מדובר בחלק מאירוע בינלאומי באירופה ובאמריקה – אצלנו יהיה אפשר ליהנות בכל חודש אוגוסט מיינות הריזלינג במיטב מסעדות ת"א וירושלים. יינות הריזלינג אינם מוערכים באופן המגיע להם (שמם נקשר שלא בצדק בזן האמרלד-ריזלינג) וזהו ניסיון לתת להם את הבמה, לשיפוט הקהל, ללא דיעות מוקדמות. והם כל כך מעולים – ממליצה לכם!
נכון, היינות הלבנים מולכים בקיץ החם שלנו, אבל עכשיו קיבלתי לנסות את "ירדן מלבק 2010", זן בורדולזי המושק לראשונה ע"י יקב רמת הגולן. ליין ארומות של פירות יער ושל עץ (התיישן בחביות עץ 18 חודשים) והוא השתלב מעולה הן עם פסטה ברוטב עשיר והן עם גבינות בשלות בסוף הארוחה. ממש הצטערתי שהוא נגמר… אין לי ספק שהיין הזה יככב אצלי בסתיו-חורף הקרוב. כמה טוב שיקב רמת הגולן אוהב לחדש ולהפתיע – כיפאק היי ליינן ויקטור שונפלד! מחירו של היין 120 ש"ח, להשיג בחנויות היין ובמסעדות.


BEFOOD, לא רק לטבעונים

$
0
0

בחודש האחרון נפתחה BEFOOD, מעדניה טבעונית חדשה בתל אביב. נדמה שטרנד הטבעונות, שהגיע לארץ בסערה, הוא כאן כדי להישאר. לפני כמה חודשים נפגשתי עם אומינה קדמי וקארונה ירון אצלי במטבח לסשן של בישול טבעוני והבנתי שאוכל טבעוני יכול להיות מאוד טעים. הנה ההמשך הטבעי למפגש ההוא. לא שהפכתי לטבעונית, אבל חבל לפסול סתם כך אוכל טוב, נכון?

המעדנייה אמנם קטנטונת, אבל מאחוריה עומד צוות שלם, אשר חושב, מבשל, אופה, שולח ואורז אוכל ביתי ובריא. את האוכל מבשלים במטבח בדרום העיר והוא מגיע מוכן למעדניה שבמרכז העיר. מלבד עקרונות הטבעונות (ללא חלבון מהחי), משתדלים ב- BEFOOD גם למעט בשימוש בסוכר לבן ובקמח לבן, בטיגון או בתיבול אגרסיבי. חשוב לאנשים שמאחורי העסק הזה להשתמש בחומרי גלם איכותיים כמו שמנים בריאים (שמן קוקוס, שמן זרעי ענבים) ומלחים טובים (הימלאיה) ולהכין גם את הרטבים והממרחים בעצמם. אבל המטרה העיקרית היא להוכיח שאוכל טבעוני יכול להיות מאוד טעים ולא צריך לשעמם. הרעיון הוא לתת מקום של כבוד לפירות, ירקות וקטניות וליצור מאכלים מגרים.

IMG_4787
כריך פריטטה טבעוני, BEFOOD

IMG_4794
קציצות סלק ועשבי תיבול טבעוניות, BEFOOD

IMG_4802
סלטים טבעוניים, BEFOOD

IMG_4817-001
עגבניות ממולאות טבעוניות, BEFOOD

אז מה היה לנו שם לארוחת הצהריים ביום שביקרתי? קציצות עדשים או קציצות סלק, אנטיפסטי ירקות, "המבורגרים" מעדשים שחורות, מג'דרה עם אורז בסמטי, קינואה, עגבניות ובצלים ממולאים באורז, סלטי ירקות, מאפים וכריכים – הכל מוכן מאותו הבוקר. כבר ב-11:00 אנשים מהסביבה נכנסו פנימה כדי לקנות אוכל, הביתה או למקום העבודה, עוד לפני שהספיקו לפרוק את כל המזון (שהמשיך להגיע מהמטבח).

כרגע המעדניה מספקת אוכל הביתה, אבל גם יכולה לספק שירותי קייטרינג טבעוני לפגישות עסקיות, לאירועים פרטיים (זה נשמע לי כמו סטארט אפ) ולחגים הממשמשים ובאים – תפריט לראש השנה כבר יש, כך שהגפילטע יכול לחכות (בצלחת של מישהו אחר).

ומה עוד? התכנון הוא לפתוח את המעדניה בקרוב מוקדם יותר, כדי לספק כבר על הבוקר שייקים בריאים, גרנולה, כריכים, מעדנים על בסיס חלב קאשיו, קפה אורגני ועוד. שני סניפים נוספים מתוכננים להיפתח ממש בקרוב בת"א ובהרצליה פיתוח. יש דיבור על סדנאות בישול בריא, מוצרים טבעוניים ממותגים, אולי מסעדת גורמה טבעונית שווה במיוחד, מחשבות על פתיחת סניפים בחו"ל, אבל כרגע מתרכזים בכאן ובעכשיו ולעשות את זה הכי טוב שאפשר. לקוחות חוזרים, שמשבחים את האוכל, זו כנראה ההנאה הכי גדולה של כל בעל עסק חדש.

כשמדברים עם יזמים רואים את הברק בעיניים ומרגישים את תחושת השליחות. אני מחזיקה להם אצבעות. ומה לנו יצא מזה? הנה מתכון של השפית עדי אשכנזי (לא בדקתי אם גם היא יודעת להצחיק) שכל טבעוני מתחיל יצליח להכין במטבח הביתי וגם יוכל לגוון.

IMG_4821
שפית עדי אשכנזי

IMG_4797
פריטטה טבעונית של השפית עדי אשכנזי

פריטטה טבעונית

החומרים

1/2 כוס קמח חומוס
1/2 כוס קמח תירס
1 כוס מים
תבלינים: מלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה
עשבי תיבול קצוצים: פטרוזיליה, כוסרה, מנגולד, קייל, בצל ירוק
כמה עגבניות שרי, פרוסות (כמה יופי זה מוסיף)
גיוונים: פטריות, בצל מטוגן, פלפלים ועוד
שמן קוקוס, לטיגון

אופן ההכנה

ערבבו את כל החומרים בקערה.
שימו מעט שמן קוקוס במחבת והעבירו את בלילת החביתה אליה. למראה מושקע, מומלץ להשתמש ברינג או במחבת פנקייק קטנה.
טגנו מעט בצד אחד והפכו לטיגון גם של הצד השני.

בתיאבון!

מעדניית BEFOOD, אבן גבירול 151 תל אביב, טלפון 077-9344770
עסקיות צהרים: 58 ש"ח, יש אפשרות למשלוחים

IMG_4839
BEFOOD, מעדניה טבעונית

השוונץ:

מעניין לעניין באותו עניין – הנה סרטון שלא מתאים לכל אחד לצפות בו. הנה הזהרתי (ותודה לטל)!


מנה-מנה לראש השנה

$
0
0

איך "קפץ" עלינו ראש השנה, בלי לתת שום הפסקה, פיזית או מנטלית, בין אדי הלחות והזיעה של הקיץ או הבטלה של החופש הגדול לבין החגיגיות והקרירות של חגי תשרי? השנה החגים חלים כל כך מוקדם וצפוף, שקשה להאמין שראש השנה ממש פה, מעבר לפינה. אני בכלל עוד ברשימת הספרים, בחירת החוגים והתלבושת האחידה שצריך לקנות. בגדים לחג? מתנות למשפחה? שוב אני נדחקת לפינת המתמחה ב"יצירתיות של הרגע האחרון".

למרות הלחץ, חשוב לי שהמנות של ארוחת החג יהיו מיוחדות, גם אם אין לי זמן לפינפונים. הנה מנה עיקרית טעימה מאוד וקלה להכנה, שנראית מיליון דולר וגם כזו שלא צריך להכין "על המינוט" (גם, גם, גם וגם). אפשר להיות לבושים בבגדי החג יחד עם האורחים ולהוציא אותה מהתנור החם. בכלל, עוף הוא מנה חובה על כל שולחן חג ישראלי גאה וכאן מדובר במנה מעולה, המשלבת זית ורימון וגפן. ארץ ישראל הישנה והטובה בצלחת שלכם. והרוטב שמתקבל בתבנית הצליה – אני מוכנה לריב עליו! טוב, לא ממש לריב בערב החג, אבל באמת שמתקשה לוותר עליו בתור הרוטב לאורז, שמשלים את העוף.

עוף שלם צלוי בטפנד זיתים

עוף שלם צלוי בטפנד זיתים

החומרים

  • עוף שלם
  • 200 גרם טפנד זיתים (אפשר לרסק זיתים עם קצת שמן זית, שום ותבלינים, אבל הכי קל הפעם לקנות – הטפנד של "אוליביה" הוא מצוין)
  • 1/2 כוס שמן זית
  • עלים מ-4-5 ענפי טימין
  • תבלינים: פלפל שחור, צ'ילי פלייקס (אין צורך במלח, הזיתים כבר נותנים מליחות למנה)

אופן ההכנה

  1. חתכו בסכין את העוף בחלק של החזה ואז שטחו אותו עם הידיים, כדי לקבל עוף משוטח ופרוש.
  2. ערבבו את חומרי ההשריה היטב בקערה ומרחו את העוף בהם.
  3. כסו את העוף והכניסו למקרר לכמה שעות (אפילו ללילה), לספיגת הטעמים.
  4. הניחו את העוף בתבנית מרופדת בנייר אפיה והכניסו לתנור שחומם מראש ל-250 מעלות, ל1/2 שעה.
  5. הורידו את הטמפרטורה של התנור ל-200 מעלות והשאירו אותו שם לכ-3/4 שעה נוספות (איך יודעים שהעוף מוכן? דוקרים אותו במזלג והמיצים שיוצאים ממנו שקופים). הפכו את העוף בחצי השעה האחרונה, כדי שייצלה גם בחלקו התחתון.

טפנד זיתים, יש גם דרך קיצור

עושים מסאז' לעוף ונותנים לו לנוח במשרה

אחד העופות הטעימים לחג!

ומה נגיש עם העוף?

אורז משובץ רימונים ונענע

אורז משובץ רימונים ונענע

4-6 מנות

החומרים

  • גרגרים מרימון אחד
  • 1/4 כוס מרסלה, פורט או יין מחוזק אחר (אני השתמשתי ביין מחוזק T2 של יקבי רמת הגולן, שאני אוהבת)
  • 2 כפות שמן (מי שבא לו להתפנק, שיחליף בחמאה)
  • 400 גרם (2 כוסות) אורז
  • 750 מ"ל (3 כוסות +) מים רותחים
  • עלים מצרור קטן של נענע, קצוצים (נטו כ-3-4 כפות)
  • מלח, כמון

אופן ההכנה

  1. השרו את גרגרי הרימון ל-2-3 שעות ביין המחוזק.
  2. הכינו את האורז: שימו שמן בסיר על אש בינונית. הוסיפו אורז וערבבו לציפוי הגרגרים בשמן. תבלו במלח ומעט כמון (וידוי: אין אצלי אורז בלי כמון). הוסיפו את המים הרותחים מעל, ערבבו וסגרו במכסה. הנמיכו לאש הקטנה ביותר ובשלו עד לאידוי מלא. השאירו עם המכסה סגור עוד קצת.
  3. להגשה: ערמו בצלחת הגשה את האורז ופזרו מעל את גרגרי הרימון ואת הנענע הקצוצה. כמה יפה, ככה טעים!

רימונים ביין מרוכז. תענוג!

אורז חגיגי לראש השנה

היין שכיכב אצלנו הקיץ הזה הוא סוביניון בלאן 2011 של כרם שבו. אין סיבה שהוא לא ימשיך לענג אותנו גם על שולחן ראש השנה, עם מנת העוף בטפנד זיתים ותוספת האורז החגיגית. להגיש צונן!

כרם שבו סובניון בלאן 2011

השוונץ:

למנה ארץ-ישראלית כזו, אני מצרפת הפעם גם שיר מתאים, כי ארץ אהבתי אחת היא לי וללאה גולדברג וגם למיכה שטרית, שהקול שלו ממיס אותי כל פעם מחדש. הכי חשוב: שתהיה שנה טובה!


טארט תפוחי עץ ומרציפן לשנה טובה

$
0
0

עוד יומיים השנה נגמרת וגם אני, שמתנהלת רוב ימות השנה לפי לוח התאריכים הגרגוריאני, מתרגשת כשמגיע ראש השנה העברי. יש בזמן הזה סוג של חשבון נפש וסיכום, מה היה, מה לא היה, מה יהיה. מבטיחה לעצמי כל מיני הבטחות לסדר, שלום ובטחון שספק אם יתקיימו גם השנה. מה הבנאדם מנסה לעשות בחייו? סה"כ לקום בבוקר, ללכת לעבודת יומו, לגדל ילדים, לחשוב קצת, ללמוד קצת, לאכול טוב, לישון כמו שצריך ובין לבין לחיות בשלווה.

השנה האחרונה לא היתה לי פשוטה. נאלצתי להתמודד עם קשיים שקיוויתי שלא אצטרך להכיר. גדלתי והתחזקתי גם מכך ואפילו כמה דברים טובים יצאו לי מזה. ההכרה שהכל זמני, שכדאי ליהנות מכל רגע. לאהוב, להעניק, לקבל. פחות לכעוס, לא להאשים, להשתדל שלא לסבול. להזכיר לעצמך שהחוכמה היא ליהנות מהרגעים הקטנים, היומיומיים. לא חייבים זיקוקי דינור בשביל להאיר את הנשמה.

ובנימה האופטימית הזו, הנה מתכון לטארט תפוחים נהדר, מסוג המתכונים שחייבים לשמור ולהכין שוב ושוב. מצאתי אותו תקוע באחד מספרי האוכל ששמורים אצלי והחלטתי לאוורר אותו לכבוד החג. לפעמים מוצאים אוצרות בספרים הישנים הללו. מרגישים בכל ביס את עושר הטעמים של התפוח והקינמון ואת המתיקות הקראנצ'ית של המרציפן. שתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה!

צילום: "הגרגרנית"

טארט תפוחי עץ בציפוי בצק-מרציפן

תבנית טארט עגולה 22 ס"מ

החומרים

לבצק

  • 190 גרם קמח לבן
  • 45 גרם (3 כפות) סוכר לבן
  • 1/2 כפית מלח
  • 120 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
  • 1 ביצה
  • 1 כפית תמצית וניל

למילוי

  • 5 תפוחי עץ גרני סמית (סה"כ 600 גרם)
  • מיץ מ-1/2 לימון (שמרו את הגרידה מהקליפה לציפוי העוגה)
  • 50 גרם צימוקים (לא חובה, אבל אני אוהבת)
  • 20 גרם (3 כפות) פרורי לחם
  • 1/2 כפית קינמון

לציפוי

  • 250 גרם מרציפן מוכן
  • 1 כף חמאה
  • 1 ביצה
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 1 כפית גרידת לימון
  • 1/4 כוס קמח

לזיגוג

  • 1 חלמון
  • 2 כפיות מים

אופן ההכנה

לבצק

  1. במעבד מזון עבדו יחד קמח, סוכר, מלח וחמאה לתערובת פירורית.
  2. הוסיפו את הביצה ותמצית הוניל ועבדו רק עד להאחדה.
  3. העבירו את כדור הבצק לניילון נצמד וצרו ממנו צורה של דיסקית שטוחה. הכניסו למקרר לקירור של שעה לפחות.
  4. רדדו את הבצק הקר לעיגול בקוטר של כ-25 ס"מ והניחו אותו על תבנית משוננת בקוטר של 22 ס"מ, כך שיכסה גם את השוליים. שימו לב, הבצק הוא דק ועדין.
  5. העבירו את התבנית עם הבצק למקפיא, עד להכנת המילוי.

למילוי

  1. קלפו את התפוחים, חצו אותם ופרסו לפרוסות דקות.
  2. בקערה ערבבו את פרוסות התפוחים עם מיץ הלימון, הסוכר, הצימוקים, פרורי הלחם והקינמון.
  3. הניחו בצורת מניפה את פרוסות התפוחים ושפכו מעליהם את הצימוקים והנוזלים שבתחתית הקערה.

לציפוי

  1. במעבד מזון עבדו בפולסים ראשית את המרציפן כדי שיתרכך.
  2. הוסיפו חמאה, ביצה, תמצית וניל, גרידת לימון וקמח ועבדו עד לתערובת אחידה ללא גושים.
  3. העבירו את בצק המרציפן לשקית זילוף והזליפו מעל המילוי פסים שתי וערב. אם נשאר לכם עוד מבצק המרציפן, אפשר להזליף מסביב, צמוד לחלק הפנימי של הבצק.

לזיגוג ולאפיה

  1. ערבבו חלמון ומים יחד ומשחו עם מברשת את בצק המרציפן וכן את הבצק מסביב.
  2. העבירו את הטארט לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לאפיה של שעה. אם החלק העליון של הטארט משחים מוקדם מדי, הניחו רדיד אלומיניום מעל והמשיכו באפיה עד תומה.
  3. הוציאו את הטארט מהתנור ותנו לו להתייצב ולהתקרר.
  4. תוכלו לפדר את הטארט במעט אבקת סוכר ולהתאפק לא לטרוף את כל היופי הזה לבד.

בתיאבון!

הכל מתחיל בתפוחי עץ

תפוחים, צימוקים, סוכר וקינמון בתוך בצק. הריח כבר משגע!

מזלפים בצק-מרציפן, שתי וערב

כמה שהוא יפה הטארט הזה וגם טעים!

מסוג המתכונים שחייבים לשמור!

השוונץ:

כמו בהרבה תחומים אחרים, החלטתי לערוך את מצעד המצעדים של הבלוג. ובכן, בשנה העברית האחרונה (ט-ט-ט-ט-אם):

  • פרסמתי 50 פוסטים (בערך פוסט לשבוע).
  • נכנסו לבלוג שלי מבקרים לא רק מישראל, אלא גם מארה"ב ואירופה ואפילו מאוסטרליה וקנדה!
  • מילת המפתח באמצעותה הגיעו הכי הרבה אנשים אל הבלוג היתה… "סלונה".
  • רוב האנשים הגיעו אל הבלוג באמצעות הקלקה על קישור בפייסבוק.
  • הפוסט הנצפה ביותר השנה היה הפוסט "טוב שם של שמן זית טוב" (מתכון לעוגת שוקולד עם שמן זית), אחריו במקום השני "לאכול כמו בתאילנד" (מתכון לסום-טם של עדי עליה) ובמדלית הארד זכה הפוסט "סאכר טורטה לשבוע השוקולד". מי פה אוהב שוקולד?


סלט קינואה של בין החגים

$
0
0

גם לי יש גבולות! כמה קיבולת יש לו לבנאדם. דוחס, דוחס ועוד דוחס. החגים האלה מילאו אותי עד גדותיי, עד שאמרתי די! חייבת הפסקה קצת מהגפילטע, מרק העוף, הכבד הקצוץ, הבשר והקציצות, העוף, תפוחי האדמה ורק עוד כף אחת מהאורז עם הצימוקים ותטעמי מהעוגה או הגלידה, שלא לדבר על הקציפה. שבעתי לגמרי, אבל לגמרי! מזל שיש כמה ימים בין לבין החגים, בהם אפשר לאכול משהו "קל". שלא יכביד. שיאפשר לעשות עוד כמה דברים חוץ מלפתוח את הכפתור ולהשמיע איזה קראכצען.

ס-ל-ט! מנה ירוקה, עסיסית, בריאה, חמצמצה, מלוחה, טעימה. הפעם בחרתי בסלט שיכול לשמש ארוחה בפני עצמו, באמת שלא צריך יותר ממנו כלום. חשבתי על הטבע בחוץ, על עלים ירוקים, על הרוח שמתחילה לנשוב בערבים, על הסתיו שמתקרב ובא. אני משאירה אתכם עם הסלט הזה ונוסעת לנפוש בארצות רחוקות. אני פשוט חייבת לבדוק את מצב הסלטים גם שם. בטח יהיה לי מה לספר כשאחזור. בינתיים, תהיו טובים.

צילום: "הגרגרנית"

סלט קינואה עם זוקיני ושומר

4 מנות

החומרים

  • 100 גרם קינואה
  • 2 זוקיני, חתוכים לקוביות (ללא בישול)
  • 2 שומרים קטנים (או אחד גדול), חצויים, ללא החלק המרכזי הקשה וחתוכים לקוביות. אני אוהבת להשתמש גם בעלי השומר
  • צרור רוקט, קרוע ביד לפיסות קטנות
  • 2-3 בצלים ירוקים (לבן וירוק גם יחד)
  • 100 גרם גבינת פטה כבשים
  • 50 גרם אגוזי קאשיו קלויים ושבורים גס

לרוטב

  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
  • מיץ מלימון אחד (כ-1/4 כוס, 60 מ"ל)
  • מלח גס, פלפל שחור

אופן ההכנה

  1. הכינו את הקינואה: שטפו את הקינואה במים קרים וסננו. הניחו בסיר ושפכו מעל כוס של מים רותחים. הביאו לרתיחה, כסו את הסיר במכסה ובשלו על אש נמוכה כ-10 דקות, עד שכל המים נספגים בקינואה. סגרו את האש והשאירו עוד 2-3 דקות מכוסה. העבירו מזלג בקינואה כדי לערבב אותה והניחו לה להתקרר לטמפרטורת החדר.
  2. ערבבו בקערה את כל הירקות והוסיפו אליהם את הקינואה. פזרו מעל את הגבינה ואת אגוזי הקאשיו.
  3. ערבבו יחד את חומרי הרוטב. שפכו מחצית ממנו בלבד לקערה וערבבו בעדינות. הוסיפו את שאר הרוטב לפי הצורך (אין צורך להטביע את הסלט, אלא לתת לו לספוג את הרוטב, גם אצלו, עד גבול היכולת).

בתיאבון!

קינואה, לפני הבישול

קינואה לאחר בישול, עם הפרסות הלבנות הקטנות

זוקיני ושומר טריים, ללא בישול

סלט שהוא ארוחה. קלילות!

השוונץ:

רציתי להמליץ על ספר לקריאה בחופשות החגים הבלתי נגמרות, לא קל כמו הסלט אבל לא פחות מצוין ממנו. "חיים יקרים" הוא ספרה האחרון של אליס מונרו, אמנית הסיפור הקצר, מהסופרות האהובות עלי ביותר. אליס מונרו כותבת על החיים של האנשים הגרים בקנדה, מקום מגוריה. על ענייני זקנה, על החזרה מהמלחמה, על מקומן של נשים בחברה, על אהבות וקנאות, בקיצור, על החיים. מאז ספרה "בריחה" אני שבויה שלה וממליצה גם לכם להישבות.

חיים יקרים מאת אליס מונרו, בהוצאת מחברות לספרות, כנרת זמורה ביתן


קדירת דגים מבורגון, תענוג ישר מהנהר

$
0
0

נסיעה לצרפת בשבילי היא במובן מסוים חזרה הביתה ובמובנים אחרים פתח להרפתקאות וגילויים. ברור שלא כל הטיול מתרכז באוכל, אבל אפילו הילדים רצו לדעת מראש איפה ומה יאכלו, מיד עם השכימם. עם הקרואסונים של הבולנז'רי בבוקר קצת קשה להאשים אותם. הפעם טיולנו התרכז באזור בורגון. הנוף של הכרמים והנהרות הוא מהסוג שמרחיב את הלב. אפשר רק לחלום על כזה שפע גם אצלנו.

נהר הסון, בורגון, צרפת

 אבל כשמסתובבים בין הכפרים והעיירות מגלים את אירופה המתרוקנת מיושביה באזורים הכפריים. תהליך האורבניזציה לא פסח על בורגון והצעירים אינם נשארים בה. כפרים שלמים "מתים". מפעלים ועסקים נסגרו ואין יותר פרנסה לתושבים. נכון, היקבים ממשיכים למכור יין, גם מחוץ לצרפת, אבל רבים מהם נמכרים, כי אין דור שלישי ורביעי שימשיכו את המסורת. הדייגים ומשיטי הסחורות על האסדות בנהר הסון (Saône), גם להם אין יותר פרנסה וכך עומדות להן המוני סירות ושלט "למכירה" תלוי עליהן. עצוב.

אחת מתעלות המים היוצאות מנהר הסון, בורגון, צרפת

אבל אם מחפשים קצת אותנטיות, מצליחים למצוא אותה בקולינריה המקומית. צרפתים הם אלופי העולם בשימור מסורות בישול, בקריאת חומרי גלם ע"ש המקום ממנו הם מגיעים והגנה על השם הזה מפני חיקויים (ע"ע קממבר, ברי, שמפניה ועוד ועוד). פושוז (הוגים כמו שילוב המילים "פה" ונעליים באנגלית) הוא מאכל מסורתי של שוכני הנהרות ומקור השם במילה הצרפתית "דייגים" במבטא המקומי. המנה הזו משלבת את כל הטוב שיש בבורגון – דגים מהנהרות ויין מהכרמים, עם תוספת של קצת באגט צרפתי משובח. נו, מה רע?

במקור, מכינים את התבשיל הזה מ-4 סוגי דגי נהרות, המעניקים לה עושר טעמים. באין לנו נהרות להתפאר בהם, נסתפק בדגים המקומיים שלנו. חשוב להשתמש בשילוב של דגים בעלי אחוז שומן גבוה יותר ודגים בעלי אחוז שומן נמוך. וכמובן, הענב הלבן השולט בגפני בורגון הוא השרדונה. אם אין לכם Bourgogne Aligoté השתמשו בשרדונה מקומי. הנה תבשיל קדירה משובח, עדין טעמים, לפתיחת עונת הסתיו. הכינו את הבאגט לספיגת הרוטב – אל תוותרו על אף טיפה!

צילום: "הגרגרנית"

פושוז (La pôchouse), קדירת דגים ברוטב יין לבן מבורגון

4 מנות

החומרים

  • 2-2.5 ק"ג דגים ברוטו, מ-4 סוגים (1-1.5 ק"ג נטו, ללא ראש וזנב. אלה ישמשו אתכם להכנת ציר דגים), שניים שמנים (כמו דניס, בס, קרפיון) ושניים רזים (כמו בורי, אמנון, לברק), פרוסים לרוחב לפרוסות ברוחב של כ-5 ס"מ
  • 1 בצל, פרוס דק
  • 1 כרישה (החלק הלבן), פרוסה דק
  • 1 גזר, פרוס דק
  • 3 שיני שום פרוסות
  • בוקה גרני (שילוב של עלה דפנה וטימין)
  • 1/2 בקבוק יין לבן מזן שרדונה
  • מלח, פלפל שחור
  • 50 גרם נתח בייקון מעושן, חתוך לקוביות (אם אתם מקפידים על כשרות, תוכלו לוותר על המרכיב הזה)
  • 200 גרם פטריות שמפיניון, פרוסות
  • 50 גרם חמאה
  • 25 גרם קמח
  • 50 גרם שמנת מתוקה

לקישוט

  • באגט כפרי או פיסל
  • 1 שן שום, חצויה
  • מעט חמאה לטיגון

אופן ההכנה

  1. בתחתית של סיר רחב הניחו פרוסות בצל, כרישה, גזר, שום, בוקה גרני ומחצית מכמות החמאה.
  2. הניחו מעל את פרוסות הדגים, תבלו במלח ופלפל שחור.
  3. כסו את תכולת הסיר ביין הלבן. הביאו לרתיחה ובשלו על אש בינונית, עם מכסה, כ-15 דקות.
  4. בינתיים, טגנו במחבת את קוביות הבייקון עד שהן משחימות ומפרישות שומן. הוסיפו אליהן את פרוסות הפטריות וטגנו מעט, רק לחריכה.
  5. הוציאו מהסיר את פרוסות הדגים לצלחת והמשיכו בבישול הרוטב, עד שהוא מצטמצם לכמחצית.
  6. בקערית הכינו תערובת של חמאה-מאניה (beurre manié): עם מזלג (או ביד) ערבבו חמאה וקמח (אותה הכמות) למעין בצק. הרעיון הוא לעבות את הרוטב מבלי שיישארו גושים מיותרים של קמח. הוסיפו את החמאה-מאניה לסיר וערבבו היטב.
  7. זה הזמן לשחיתות – הוסיפו גם שמנת מתוקה לסיר, לעוד טעם ועדינות (Finesse זה הכי אני).
  8. החזירו את הדגים וכן את הבייקון והפטריות לסיר ל-5 דקות נוספות של בישול ואיחוד טעמים.

להגשה

  1. חצו באגט לאורכו וחתכו ממנו פרוסות עבות.
  2. העבירו שן שום על הצד הרך וטגנו בחמאה במחבת משני הצדדים עד שמזהיב.
  3. הניחו בצלחת של כל סועד קרוטוני באגט, מעליהם הניחו דגים ומעל הכל שפכו מהרוטב.
  4. הגישו עם יין בורגון (נשאר עוד בבקבוק בזמן שבישלתם?) ועם עוד באגט לטבילה ברוטב המשגע הזה.

בתיאבון!

4 סוגי דגים, הבסיס לתבשיל הנהדר הזה!

קצת בייקון ופטריות שמפיניון, תוספת לעושר הטעמים

לצמצם, לצמצם

לטגן פרוסות באגט בחמאה ושום. התחלה טובה לכל צלחת.

תבשיל דגים ברוטב סמיך של יין לבן, חמאה ושמנת. מה רע?

לא לוותר על אף טיפת רוטב!

השוונץ:

  • המלצה קטנה למגיעים לבורגון – יקב Lamy Pillot, יקב מכניס אורחים עם יין מעולה באזור יין ידוע הנקרא Chassagne-Montrachet. קיבלנו ביקב טעימה רוחבית של יינות רבים, לפי חלקות ולפי שנים, לבנים מזן שרדונה ואדומים מזן פינו נואר (הזנים האופייניים לאזור). צפינו גם בתהליך הביקבוק ביקב והבעלים, שהיה כל כך נחמד, אפילו הסיע אותנו, על אופנינו, כאשר נפתחו ארובות השמיים וגשם החל לרדת. גם טובים וגם נדיבים. נשמע כמו התחלה בטוחה בבורגון.

יין מצוין יש להם שם בבורגון, Lamy Pillot


לחם פירות "מבולגן"עם שזיפים של סוף הקיץ

$
0
0

שמרים הם אהבה קולינרית גדולה שלי. שנים חששתי מאפיה עם שמרים. האמת, לא יודעת למה, אבל מה שאני כן יודעת הוא שיש הרבה אנשים שפוביה משמרים מונעת מהם את הגישה הן לעבודה עם בצק נפלא והן לאכילת מאפים מעולים. נכון שחבל? – לכם מיועד השוונץ למטה. אפיה בבית של מאפה שמרים, מתוק או מלוח, היא כמעט מאסט מבחינת מי שרוצה ליהנות ממאפה שמרים אמיתי, מכיוון שאין כמו הטעם שלו בשעות המעטות לאחר צאתו מהתנור. נכון, אפשר לחמם, אבל זה לא אותו הדבר.

עם סוף הקיץ ותחילת הסתיו, הגיעה העת להיפרד גם מפירות העונה, שליוו אותנו עד עכשיו. הנה מתכון של "לחם פירות", פרק מכובד בספר האפיה האמריקאי. פרוסה של לחם כזה תהיה מלווה אידיאלית לקפה של שישי אחר הצהריים (או של שבת בבוקר, או בכל יום במשך השבוע) בעיקר אם אתם כמוני, מסוג החוטאים האמיתיים. במקרה הזה, תמרחו שכבת חמאה רכה על הפרוסה שלכם.

לחם הפירות הזה מבוסס על מתכון של מאפיית Sarabeth המפורסמת בניו יורק, שבמקור עשה שימוש בפרי אחר ובחומרי מילוי שונים, אבל החלק המעניין הוא שנעשה כאן שימוש קצת פחות שכיח בבצק. הרעיון הוא לזרוק חתיכות בצק מעורבות בפרי על תבנית כדי לקבל סוג של לחם מבולגן, עם שוונצים. בדיוק מתאים, לא?

צילום: "הגרגרנית"

לחם פירות "מבולגן" עם שזיפים

2 מאפים מאורכים (אינגליש קייק, 20X10 ס"מ)

לבצק

  • 2 שקיות שמרים יבשים, כל אחת 11 גרם
  • 1/3 כוס מים פושרים
  • 1/3 כוס מים קרים
  • 3/4 כוס חלב
  • 4 כפות סוכר
  • 1 חלמון ביצה
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 4 כוסות קמח רגיל
  • 60 גרם חמאה רכה, בטמפרטורת החדר

למילוי

  • 4-5 שזיפים אדומים, חתוכים לקוביות קטנות (אפשר להשתמש בכל פרי קיץ אחר שנראה לכם – נקטרינות, אפרסקים וכד')
  • 3 כפות ליקר שזיפים או דובדבנים
  • 1/2 כפית תמצית שקדים מעולה (להיזהר לא להגזים כאן בכמות)
  • 2 כפות סוכר
  • 1 חלמון ביצה

אופן ההכנה

  1. הכניסו לקערת המיקסר שמרים ומים פושרים ותנו להם לעמוד כ-5 דקות עד שנוצרת תערובת תוססת (אם עברתם את זה, עשיתם את השלב הקשה!).
  2. הוסיפו לקערה מים קרים, חלב, סוכר, חלמון ביצה ותמצית וניל. וערבלו לאט עם וו הלישה.
  3. בהדרגה, הוסיפו גם את הקמח והמלח (בכפות או בחצאי כוסות), תוך ערבול איטי.
  4. הוסיפו גם את החמאה וערבלו במהירות בינונית, עד שמתקבל בצק והוא נאסף על הוו של המיקסר. המשיכו ללוש עוד כ-5 דקות, עד שמתקבל בצק רך וגמיש. זה השלב השני הקשה – כתבתי 5 דקות לישה, אז אל תפסיקו באמצע. תנו לבצק לנוע חמש דקות תמימות.
  5. השאירו את הבצק בקערה וכסו אותה בניילון נצמד. הניחו במקום חמים ותנו לכל העסק לתפוח כשעה וחצי, עד שיכפיל את נפחו. זה השלב בו השמרים עובדים בשבילכם והתוצאות זה כמו במעבדת כימיה!

למילוי

  1. בזמן שהשמרים עובדים, הניחו בקערה את קוביות השזיפים וערבבו אותן עם הליקר והסוכר. תנו לכל העסק לעמוד ולספוג טעמים, עד שהבצק מוכן.
  2. ממש לפני שאתם צריכים להשתמש במלית, הוסיפו לקערה חלמון ביצה וערבבו היטב.

לאפיה

  1. הניחו נייר אפיה על שתי תבניות מאורכות (אין צורך לשמן).
  2. קמחו מעט את משטח העבודה ורדדו את הבצק לעלה בגודל 30X40 ס"מ לערך (הבצק רך וקל לרידוד ברמות!)
  3. פזרו את המלית (עם כל הנוזלים) על פני כל הבצק וגלגלו אותו לרולדה.
  4. פרסו פרוסות בינוניות מהרולדה (השפכטל הוא ידידו הטוב של האופה) ואז פרסו לאורך את הפרוסות.
  5. כעת העבירו את החתיכות שיצרתם לשתי התבניות, "בזריקה", בלי הרבה סדר. ככל שהחתיכות בולטות, מה טוב.
  6. הניחו את המאפים בתבניות לתפיחה נוספת של שעה, מכוסים בניילון נצמד.
  7. הכניסו את התבניות לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ל-35 דקות. כסו אותן ברדיד אלומיניום והמשיכו באפיה עוד 25 דקות. קיבלתם לחם אפוי היטב, משובץ בפירות עסיסיים.

בתיאבון!

לכל החוששים, הנה זה שלב אחרי שלב:

השמרים מתחילים לעבוד. מזכיר לי שיעורי מעבדה בכימיה

אחרי חמש דקות של לישה, הבצק רך וגמיש

מילוי השזיפים לבצק

אני כל כך אוהבת לראות שהבצק תופח. מן פלא כזה בכל אפיה עם שמרים!

מרדדים את הבצק ומפזרים את המלית על פניו

חותכים לבצק ת'צורה!

לאחר התפחה שניה, הלחמים נכנסים לתנור

התבניות יוצאות מהתנור. והריח!

זו אני, מורחת חמאה על הלחם. הכי טעים שיש!

השוונץ:

אז מה זה שמרים? אם אכתוב פה, שחור על גבי מסך המחשב, שזו פטריה חד-תאית זה לא יהיה מקדם מכירות מעולה, נכון? ובכל זאת, אם רוצים להפסיק לפחד משמרים, צריך להתיידד איתם. מדובר בחומר גלם חי, שבדרך קסם יוצר לחם ממים ומקמח. שמרי לחם/בירה, הידועים גם בשמם המדעי "Saccharomyces cerevisiae" (סתם רציתי להרשים. נסו להגיד את זה…) הם אורגניזם הידוע כבר משחר ההיסטוריה – עדויות ראשונות נמצאו ב-1680, אבל טוענים שנעשה בהם שימוש לפני כן.

כל מה שהווילדע-חיה הזו יודעת לעשות הוא לאכול ולהתרבות. כשיש בסביבה מים, קמח וטמפרטורה חמימה,היא הופכת סוכרים ועמילן לפחמן דו-חמצני (CO2), אלכוהול וחומצות טבעיות. תהליך זה נקרא תסיסה. ה-CO2 נותן ללחם את המרקם האוורירי ואילו האלכוהול והחומצות מעניקים ללחם את הטעם שלו. בזכות הלישה של קמח, מים ושמרים מתפתח בבצק גלוטן, מבנה של רשת חלבונים. ה-CO2 מנפח את הרשת הזו, כמו בלון.

כדי ששמרים יעבדו באופן מיטבי, צריך לתת להם תנאים טובים (כמו לכולנו, לא?): מזון, לחות, PH נכון וחמימות הם כמה מהפרמטרים העוזרים לשמרים לעבוד. לעומת זאת, מלח ושומן מעכבים את עבודתם. שימוש במים חמים מדי בתהליך ההתפחה יכול גם להרוג את השמרים. נשמע מפחיד? אפשר להתגבר על הפחד אם עובדים לפי המתכון, שלב אחרי שלב. מים פושרים משמעותם שמכניסים את האצבע ונעים גם לכם.

אפשר להשתמש בשמרים חיים, בשמרים יבשים ואפילו בקמח שמרים (בילט-אין), הכל הולך. בכמויות של המטבח הביתי ההבדלים לא כל כך גדולים, למרות שקוביית השמרים החיים הקלאסית היא ההארד-קור.

כמו בהרבה תחומים, גם במקרה של עבודה עם שמרים המפתח להצלחה הוא ניסיון. מותר לפעמים גם להיכשל, כי גם מכך לומדים (מזל שמחיר הקמח והשמרים לא גבוה). בצק קשה יכול להעיד שלא נתתם לבצק מספיק זמן להימתח ולפתח את רשת הגלוטן – בפעם הבאה תלושו יותר זמן. מאפה שלא עלה מספיק אומר שלא התפחתם מספיק זמן לפני האפיה וכו' וכו'. לעומת זאת, אין גאווה גדולה מזו של אופה הלחם או עוגת השמרים שיצאו הרגע מהתנור. יאללה, לעבודה ושיהיה בהצלחה!


פוטו-בלוג אוכל ויין, שקשה להתאפק

$
0
0

עברו יותר משלוש שנים מאז ביקורי האחרון אצל ארז קומרובסקי במצפה מתת. הפעם ההיא השאירה אצלי הרבה טעם טוב. מאז, גם נפגשתי עם ארז לראיון אחת על אחד ושוחחנו על ספר הבישול שלו ועל עוד נושאים קולינריים מעניינים. והנה, בסוף החודש הנוכחי, עומד לצאת לאור ספרו החדש, "ספר האפיה של ארז קומרובסקי". החיים זזים מהר בזמן שאתה מתכנן תכניות…

ארז ובצק תרד. כמה ריחני!

לחמעג'ון בנוסח ארז

פיצה ישר מהטאבון, אצל ארז

קרפצ'ו דלעת וקולרבי עם פיסטוקים. בריאות!

פותחים את הבוקר עם ברוט של גמלא השמורה

יקב רמת הגולן הזמין כמה בלוגרי אוכל לביתו של ארז, לסדנת יין ואוכל. זה מסוג ההצעות שאי אפשר לסרב להן. ברור שפתחנו בארוחת בוקר – מבחר מאפים מהטאבון של ארז: לחמעג'ון, פיצה עגבניות וזיתים וגם קולרבי מבושל עם מרווה ופיסטוקים, סלט ירוק ועגבניות שרי וקרפצ'ו דלעת עם גבינה כחולה וצ'ילי. את כל התענוג הזה ליווה מבעבע ברוט מסדרת גמלא השמורה. היה קשה להפסיק לזלול…

רימון וזית בבוסתן של ארז קומרובסקי, מתת

ארז טועם שומר בר

הפסקה מתודית: בפוסט הזה אולי בכלל המילים מיותרות. תאמינו לי, היה קשה לבחור – צילמתי כל כך הרבה תמונות מגרות ומעוררות תיאבון. והתהליך לא פחות מעניין מאשר התוצאה הסופית. קיצצתי בבשר החי, תרתי משמע. רק בשבילכם! הבעיה היחידה היא שמובטח לכם שתצאו רעבים אחרי הפוסט הזה. נו, גם לזה יש פתרונות…

יינות לבנים, יקב רמת הגולן

פרוסות לחם בדרך להיות ברוסקטה

עוד קצת תרד ורוקט שטוגנו בשמן זית

ברוסקטה עם תרד, רוקט ושמנת חמוצה. תענוג!

הסתיו המבורך מביא עימו התאוששות כללית לירקות ולדגה. נפגשנו ליד המנגל של ארז, מתחת לפרגולה עם הגפן (אסלי איש תחת גפנו). לאחר סיור בבוסתן שלו (קנאה טהורה, אין מה להגיד), הרחה וטעימה של עשבי תיבול שונים, התיישבנו לשתות ולאכול משהו קטן. פשוט לא אכלנו כלום מאז… חצי השעה האחרונה.

מולנו נחו שלוש כוסות עם יין לבן, כל אחת בצבע שונה. ירדן סוביניון בלאן 2012 היה החמצמץ והרענן של החבורה. הנציג עם הניחוחות הפרחוניים היה ירדן ויוניה 2011, שבאופן אישי אני מאוד מחבבת. לסיום טעמנו ירדן קצרין שרדונה 2008, יין בצבע זהוב ממש, ארומטי מאוד כצפוי וטעים כל כך.

עם היינות אכלנו ברוסקטה עם תרד ורוקט שטוגנו בשמן זית ומעליהם כף שמנת חמוצה. פשטות במיטבה! התבלין העיקרי במנה הזו היה עשן המנגל. כמה תוספת טעם יכול עשן מדורה לתת לאוכל, מבלי להוסיף אפילו תבלין אחד נוסף. לא כדאי לשמור רק לקרטושקעס של ל"ג בעומר!

אינטיאסים קטנים של סתיו

דגים עטופים בעלי בננה. סיר האידוי של הטבע

רוטב עגבניות "הנד מייד"

אינטיאס על הגריל ברוטב עגבניות, אצל ארז קומרובסקי

המשכנו בדגי אינטיאס קטנים של תחילת העונה. קטנים זה עניין יחסי. ארז המשיך בתיבול עדין – חתך פסים בדגים והכניס לתוכם פלפל צ'ילי, זוטא לבנה, לימון, מלח גס ושמן זית. כל דג נעטף בנפרד בעלה בננה (למי שאין, אפשר להחליף בעלה מנגולד או בעלה תאנה), כדי שאלה ישמשו מעין סיר אידוי לדגים. ושוב – על המנגל. עוד קצת שמן זית ועוד עשן. רוטב מעגבניות שנסחטו ביד מעל (פלפל צ'ילי, לימון, שמן זית, מלח גס) והדגים יצאו עדינים ונהדרים!

יינות אדומים, יקב רמת הגולן

לבבות מעלים עשן

ג'וניור ואילה מיקב רמת הגולן נתנו לנו לטעום יין אדום עם הדגים, כבר לא חדשה מרעישה שזה אפשרי ובכל זאת, כמעט נוגד את האינסטינקט שלנו: ירדן פינו נואר 2009, מתובל וטעים. טעמנו אותו גם עם המנה הבשרית הבאה, אתם יודעים – רק מטעמים מדעיים, לצורך השוואה ותו לא (אני אוהבת יין? איך זה התפרש מכך?): סלט של שומר ותרד עם לבבות עגל שעלו על הגריל, ככה בפשטות. לא מחובבות חלקי הפנים אנוכי, אבל הפעם היה קשה להתאפק (מוטיב חוזר בביקור אצל ארז).

שייטל ואננס יחד על המנגל

שייטל ואננס יחד על הצלחת

המשכנו בשייטל שהונח בשלמותו על המנגל – שמן זית, זרעי שומר, מלח גס. לא הרבה יותר מזה. השייטל נפרס לפרוסות והוגש עם סלסת אננס טרי – אננס שנצלה על המנגל עם חמאה חומה (הפעם הפתעתי אתכם!), פלפל צ'ילי, בצל, לימון, מלח גס. מתוק, חמוץ, חריף ומלוח – הכל במנה אחת.

עזר לנו להחליק הכל בגרון ירדן סירה 2010, יין פירותי שנעשה מאוד שכיח בתקופה האחרונה (תמצאו את הזן הזה גם תחת השם "שיראז"). לא שרע, אבל מבחינתי הוא "קל להשגה" בנגישות שלו. הפינו היה אהוב עלי יותר. טעמנו גם ירדן 2009 2T, שילוב של שני זנים פורטוגזיים, טוריגה נסיונל וטינטה קאו, קצת פחות מוכר מהסטנדרט המקומי, אבל לא פחות טעים.

עוגת גבינה וצימוקים לקינוח

למי נשארה החתיכה האחרונה?

מכירים את ההרגשה הזו שתכולת הבטן מגיעה לכם ממש עד לקו הגרון. אז זהו, שככה. טוב, נו, רק עוד משהו מתוק לקינוח (קיבה נפרדת וכאלה) – עוגת גבינה גלילית, עם ג'יבנה וצימוקים, עוד קצת תה צמחים ובאמת הגענו לקו האדום. מכאן, יש רק דרך אחת חזרה. באוטובוס, מה חשבתם?

השוונץ:

שמתם לב בטח שארז מחזיק באידיאולוגיה הסלואו-פודית, מקסימום מקומי, כבוד לחומרי הגלם, מינימום תבלינים להסחת הדעת מהטעם המקורי. אחרי שהוצאתי לכם את העיניים, הנה לכם מתכון למנת סלט השומר והתרד של ארז (שהוגשה אצלו עם לבבות עגל, אבל טעימה גם בלעדיהם) – שלא תגידו שאני לא חושבת עליכם. איזו כוס של ירדן סוביניון בלאן או ירדן ויוניה ואולי דווקא ירדן שרדונה ליד ואתם מסודרים.

צילום: "הגרגרנית"

סלט שומר ותרד של ארז קומרובסקי

  • 2 שומרים, חצויים ופרוסים דק (היפטרו מהחלק העצי בתחתיתם)
  • חופן עלי תרד טריים
  • 1 שן שום פרוסה
  • חופן שקדים שלמים בקליפתם (אפשר לקלות מעט במחבת)
  • מיץ מלימון אחד
  • שמן זית
  • מלח גס

אופן ההכנה

  1. הניחו בקערה שומר תרד ושום.
  2. תבלו בשמן זית, מיץ לימון ומלח וערבבו היטב.
  3. פזרו שקדים והגישו – סלט מרענן ונהדר!

בתיאבון!


נודלס פיליפיני מ-7,000 איים (לפחות)

$
0
0

יש בינינו הרבה אנשים שקופים, שנותנים לנו שרותים שונים: בודקים את התיק בשער, מנקים את הרחובות, קוטפים את הפירות והירקות שאנו אוכלים או עוזרים לאוכלוסיה המבוגרת. התחלה מדכאת לכל הדיעות לפוסט ששם פוקוס הפעם על האוכל הפיליפיני (בכל זאת, שווה להקדיש דקת מחשבה לאנשים האלה בחיים האמיתיים). אולי רק כדי להגיד שבעצם הפיליפינים זה לא כל כך רחוק מכאן.

7000 Islands: A Food Portrait of the Philippines

מתוך: 7000 Islands: A Food Portrait of the Philippines

מתוך: 7000 Islands: A Food Portrait of the Philippines

מתוך: 7000 Islands: A Food Portrait of the Philippines

כשראיתי את הספר "7000 Islands: A Food Portrait of the Philippines " ברשת, לא התאפקתי והזמנתי אותו בהזמנה מוקדמת, טרם יציאתו לאור. כשקיבלתי אותו, ראיתי שצדקתי – מדובר באחד מספרי האוכל היפים שראיתי – מהכריכה הצבעונית בנייר המחוספס דרך התוכן המעניין המספר את הסיפור של הפיליפינים וכלה בצילומים המגרים של המנות וצילומי הנופים שמדגדגים לנסוע.

אז איפה הם הפיליפינים? 7,107 איים (רובם לא מאוכלסים, אבל באלה שכן הצפיפות מאוד גבוהה) באוקיינוס השקט, דרומית-מזרחית ליבשת אסיה, בין סין לאוסטרליה, עם 100 מיליון תושבים. התושבים המקומיים נכבשו כל כך הרבה פעמים ולפיכך תמצאו השפעות מארצות ערב, פורטוגל, ספרד, מקסיקו, אנגליה, ארה"ב, סין ויפן.  כמובן שכל זה הטביע את חותמו גם על המטבח הפיליפיני.

את הספר כתבה יסמין ניומן, בת לאב אוסטרלי ואם פיליפינית. היא עצמה גרה באוסטרליה אבל יש לה משפחה קרובה בפיליפינים. היא מספרת בספר את הסיפור המשפחתי וגם נותנת עצות כיצד אוכלים בפיליפינים. הנה כמה דוגמאות: שמים בצלחת כל מה שמציעים לך או מוצא חן בעיניך, ממתינים מעט כדי שמרכיבי המנה יתמזגו ואז – אוכלים בהרבה חשק: עם הידיים, עוברים ממלוח למתוק ושוב למלוח, לוקחים תוספת כדי לספק את המארח (פיליפינים הם סוג של פולנים?), משאירים בסוף מעט בצלחת (אז לא).

הספר מחולק לפרקים לפי חומרי הגלם והמנות בארוחה, אבל בין לבין מתבררות ההשפעות הקולינריות שעברו על האיים: פאייה, פריטטה, אמפנדס ופלאן הם רק חלק מהמנות הפופולריות בפיליפינים. הנודלס, או פנסיט (Pancit), כמו שקוראים לזה שם, מזוהים מאוד עם הפיליפינים, כמו עם שאר עמי מזרח אסיה. הפיליפינים אוהבים להגיש נודלס בימי הולדת ומכיוון שהם מסמלים שאיפה לחיים ארוכים ובריאות טובה, נוהגים לא לחתוך אותם.

המתכון לנודלס שבחרתי הוא טעים מאוד, פשוט ומהיר להכנה ולא דורש הרבה מצרכים מיוחדים. אני אוהבת במיוחד את הטכניקה בה מכינים את חזה העוף המשולב במנה – מכניסים אותו למים רותחים, מבשלים דקות ספורות, מורידים מהאש ונותנים לו לעמוד בסיר מכוסה עד שמוכן. מתקבל חזה עוף עסיסי ונהדר (גם דיאטטי!). הנה המנה שלכם לארוחת הצהרים/ערב הקרובה.

צילום: "הגרגרנית"

נודלס פיליפיני עם חזה עוף (Pancit Bihon)

4 מנות

החומרים

  • 300 גרם חזה עוף (בחתיכה אחת)
  • 4 גרגרי פלפל
  • 250 גרם אטריות אורז (נודלס) דקות
  • 2 כפות שמן
  • 5 שיני שום, כתושות
  • 1 בצל, קצוץ דק
  • 500 מ"ל (כ-2 כוסות) ציר עוף
  • 60 מ"ל (4 כפות) רוטב דגים
  • 2 כפות עלי כוסברה קצוצים גס (ועוד קצת להגשה)
  • 5 בצלים ירוקים, פרוסים באלכסון
  • מלח גס, פלפל שחור
  • פלחי לימון או ליים, להגשה

אופן ההכנה

  1. הביאו סיר מלא במים לרתיחה. הוסיפו לתוכו את חזה העוף וגרגרי הפלפל, הנמיכו את האש ובשלו 5 דקות.
  2. הורידו מהאש והניחו לעוף להתקרר במים במשך 20 דקות, בסיר מכוסה.
  3. הוציאו את העוף מהמים וחתכו לפיסות (אפשר גם בידיים).
  4. בינתיים, הניחו את הנודלס בקערה, כסו במים רותחים והניחו בצד לספיגה ל-3-4 דקות בלבד (אחרת יהפכו לדייסה). סננו את האטריות מהמים.
  5. בווק או מחבת עמוקה חממו את השמן על אש בינונית, הוסיפו 2/3 מכמות השום וטגנו כחצי דקה, עד שתרגישו בריח השום.
  6. הוסיפו את הבצל הקצוץ וטגנו עוד 4 דקות, תוך כדי ערבוב, עד שמתרכך.
  7. הגבירו את האש לגבוהה, הוסיפו את ציר העוף והביאו לרתיחה.
  8. הוסיפו את האטריות ובשלו 2 דקות, תוך ערבוב בכפות עץ, עד שהנוזל מתאדה.
  9. הורידו מהאש והוסיפו את רוטב הדגים, הכוסברה, העוף וחצי מכמות הבצל הירוק. תבלו גם במלח ופלפל לפי הטעם.
  10. העבירו לצלחת הגשה ופזרו מעל את השום והבצל הירוק שנותרו ועוד קצת כוסברה לקישוט. הגישו עם פלחי ליים או לימון (לתוספת חמצמצות נהדרת).

בתיאבון!

אטריות אורז לפני הבישול

אטריות אורז לפני הבישול

נודלס פיליפיני – מנה מנחמת בכלום זמן עבודה

השוונץ:

  • מבחינתי, ה-סמל של הפיליפינים היתה ותישאר גברת  אימלדה מרקוס, אשת הדיקטטור הפיליפיני פרדיננד מרקוס, בעלת אוסף הנעליים הבלתי נגמר. יש הטוענים שהיו בו כ-3,000 זוגות, ממיטב המעצבים, אבל מי סופר?
  • ברור שיהיה פוסט המשך. רחבה היריעה מלתאר אותה עם נודלס בלבד. בפעם הבאה – אחד המתכונים הידועים והמזוהים ביותר עם המטבח הפיליפיני. ניפגש בשבוע הבא.

Viewing all 234 articles
Browse latest View live